POPUSTILI EUROPSKOJ UNIJI

Mađarska ipak mijenja Zakon o medijima

07.02.2011 u 18:55

Bionic
Reading

Mađarska je u ponedjeljak pristala predložiti izmjene u kontroverznom zakonu o medijima koji su njegovi kritičari ocijenili pogubnim za medijske slobode i koji je bacio sjenu na početak njezina predsjedanja Europskom unijom, priopćio je glasnogovornik Europske komisije.

"Mađarske vlasti su pristale poslati Komisiji prvi prijedlog mogućih dopuna zakona o medijima" u četvrtak 10. veljače, rekao je Jonathan Todd, glasnogovornik povjerenice za to pitanje Neelie Kroes.

Odluka je donijeta u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu na kojemu su sudjelovali stručnjaci Europske komisije i mađarske vlade.

Riječ je o "prvom koraku kako bi se zajamčilo da mađarski zakon o medijima bude potpuno usklađen sa svim aspektima europskog prava, pa i s poveljom o temeljnim pravima", dodao je glasnogovornik.

Kritike kojima je bio izložen mađarski zakon o medijima prihvaćen u prosincu, donekle su zasjenile prve tjedne mađarskog predsjedanja EU-om.

Europska komisija je izrazila "ozbiljne dvojbe" u svezi sa zakonom, a Budimpešta je rekla da je voljna izmijeniti tekst bude li potrebno, niječući sve dosad da se zakon kosi s europskim pravom.