nezadovoljni orbanovom vladom

Mađari nastavljaju prosvjedovati zbog povećanja poreza

13.07.2022 u 23:38

Bionic
Reading

Mađari su u srijedu drugi dan zaredom prosvjedovali pred zgradom parlamenta zbog oštrog povećanja poreza malim poduzećima, nezadovoljni vladom premijera Viktora Orbana koja je u srijedu zabranila izvoz goriva zbog čega će skočiti cijene struje i plina

Dan ranije, tisuću prosvjednika blokiralo je most u središtu Budimpešte dok je parlament raspravljao o prijedlogu vlade premijera Viktora Orbana da se stotinama tisuća malih tvrtki povećaju porezi.

Blokada nije uspjela spriječiti prihvaćanje prijedloga vlade o povećanju kamatnih stopa stotinama malih poduzeća.

Orbnova vlada je u ponedjeljak poslala u parlament izmjene zakona drastično postrožujući porezni režim koje su male tvrtke koristile zbog jednostavne administracije i niskih poreznih stopa.

No, vlada kaže da su ga neke tvrtke zloupotrebljavale i prisiljavale radnike da uđu u shemu kako bi si smanjile troškove, što je dovelo do jednog oblika prikrivenog rada.

Nakon što prođu u parlamentu, nova pravila bi trebala stupiti na snagu u rujnu.

U srijedu je nekoliko tisuća prosvjednika pred parlamentom izvikivalo "Dosta nam je" i zatim su se uputili prema središtu Budimepšta blokirajući promet.

Ponovno izabran u travnju, premijer Orban suočava se najvećim izazovom otkako je 2010. preuzeo  kormilo vlade, jer inflacija raste, a forinta bilježi rekordan pad.

Istovremeno europski novac ne stiže u Mađarsku zbog spora oko demokratskih vrijednosti.

U srijedu je Orbanova vlada zabranila izvoz goriva poput plina i ukinula dugogodišnje ograničenje cijena režija za kućanstva, čime je odustala od jedne od najprepoznatljivijih ekonomskih politika 59-godišnjeg premijera.  

Zbog te će mjere skočiti cijene struje i plina za domaćinstva koja troše više energenata od prosječne potrošnje.