sastanak u parizu

Macron: U Europi postoji konsenzus na mogući napad Rusije

27.02.2024 u 06:31

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da postoji konsenzus među europskim zemljama da bi trebale biti spremne na mogući napad Rusije na njih u nadolazećim godinama, te da je potrebno uložiti više napora kako bi se Ukrajini pomoglo financijski i vojno.

Dvadesetak europskih čelnika, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku europske odlučnosti u vezi s Ukrajinom i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno dobiti rat u trećoj godini.

"Primijetio sam da su manje-više sve zemlje zastupljene za ovim stolom rekle ... da je zajednički konsenzus da bismo trebali biti spremni za nekoliko godina da Rusija napadne neku od tih zemalja", rekao je Macron. "Svi se slažemo da ne želimo ići u rat s ruskim narodom, ali smo odlučni držati eskalaciju pod kontrolom", rekao je, dodajući da je cilj sastanka bio vidjeti kako "učiniti više u vojnom smislu i u smislu proračunske potpore" Ukrajini.

Macron je pozvao svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak kako bi razgovarali o tome kako povećati opskrbu Ukrajine streljivom usred, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.

"Postojao je veliki osjećaj hitnosti", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte novinarima nakon sastanka. Dodao je da čelnici stoje iza češke inicijative za kupnju streljiva u cijelom svijetu za slanje u Ukrajinu. Češki premijer Petr Fiala rekao je da je oko 15 država potpisalo inicijativu za kupnju stotina tisuća komada streljiva iz trećih zemalja, nešto oko čega je Francuska u početku bila oprezna jer želi dati prioritet razvoju vlastite europske industrije, ali francuski dužnosnici rekli su da razmatraju taj prijedlog.

Zalihe streljiva postale su kritično pitanje za Kijev. Europska unija, međutim, ne ispunjava svoj cilj da do ožujka pošalje Ukrajini milijun granata.

"Želimo Putinu poslati vrlo jasnu poruku, da on neće pobijediti u Ukrajini", rekao je novinarima prije sastanka savjetnik francuskog predsjednika. "Naš cilj je srušiti tu ideju koju on želi da vjerujemo da će nekako pobijediti."

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je pretrpjela neuspjehe na istočnim ratištima, a njezini generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika.

Obraćajući se čelnicima putem videolinka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij podržao je Macronovo upozorenje o eskalaciji sukoba: "Moramo osigurati da Putin ne uspije uništiti naša postignuća i da ne može proširiti svoju agresiju na druge države."

Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, kao i čelnici Španjolske, Portugala, Poljske te skandinavskih i baltičkih zemalja bili su među prisutnima.

Sjedinjene Države predstavlja pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Jim O'Brien.