susret u pekingu

Macron pozvao kineskog predsjednika da urazumi Rusiju

06.04.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je u Pekingu pozvao kineskog čelnika Xija Jinpinga da djeluje na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini

"Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac (međunarodnoj) stabilnosti", rekao je Macron, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihova sastanka.

"Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i sve vratiti za pregovarački stol."

Macronov posjet Kini uz čelnicu Europske komisije Ursulu von der Leyen dolazi nakon godina pogoršanih odnosa Europe i Kine oko niza pitanja, uključujući zaustavljeni investicijski sporazum, kritike kineske transparentnosti oko pandemije covida-19 i nevoljkosti Pekinga da osudi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima u srijedu nakon svog dolaska, Macron je rekao da se Europa mora oduprijeti smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza s Kinom i odbaciti ono što neki nazivaju "neizbježnom spiralom" napetosti između Kine i Zapada.

  • +4
Emmanuel Macron u Pekingu Izvor: Profimedia / Autor: Thibault Camus / AFP / Profimedia

Von der Leyen će se sastati sa Xijem kasnije tijekom dana, prije trilateralnih razgovora navečer.

Macron je prije susreta sa Xijem razgovarao s premijerom Li Qiangom. 

Kineska državna televizija CCTV prenijela je riječi Xija da Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost nadići svoje "razlike" i "ograničenja" dok svijet prolazi kroz duboke povijesne promjene.