kraj 2024.

Macron: Obnova crkve Notre Dame u Parizu bit će završena po planu

14.04.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je upetak da će obnova crkve Notre Dame u Parizu, uništene u požaru 2019., biti završena po planu.

"Kada se odrede smjer i plan, pomak je moguć", rekao je Emmanuel Macron u prigodi obilaska radova na katedrali. Službeno otvorenje za održavanje svete mise i za posjete planirano je krajem 2024.

"Mislim da vam danas mogu reći da ćemo uspjeti u tome", rekao je general Jean-Louis Georgelin, zadužen za obnovu. "Nije bilo lako, ali smo svladali sve zapreke", dodao je, izvijestivši predsjednika o napretku radova.

Potonji se, s kacigom i u radnom odijelu, u pratnji supruge Brigitte i ministrice kulture Rime Abdul-Malak, pozdravio s radnicima i s voditeljima gradilišta rekavši im da mogu "biti ponosni" na obavljeni posao.

Zatim se popeo da vidi kako izgleda postolje na koje će se krajem mjeseca početi postavljati novi središnji toranj.

  • +7
Emmanuel Macron u obilasku Notre-dame Izvor: Profimedia / Autor: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Postavljanje postolja teškog 80 tona završit će se u subotu, točno četiri godine nakon požara. Katedrala će tada ponovno dobiti svoj toranj visok 96 metara koji će biti identičan starom - izrađen je od hrastovine, kamena i olova - koji je konstruirao arhitekt 19. stoljeća Viollet-Le-Duc.