objasnio što je mislio

Macron: Izjava o 'moždanoj smrti' NATO-a bila je poziv na buđenje

28.11.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanul Macron rekao je u četvrtak da je njegova izjava o "moždanoj smrti" NATO-a poslužila kao koristan poziv na buđenje članicama saveza

Na tu su izjavu uoči samita snažno reagirale europske saveznice koje smatraju da se Europa i dalje treba snažno oslanjati na NATO kada je riječ o obrani.

Samit NATO-a održava se 3. i 4. prosinca u Londonu, a na njemu će sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump i turski Recep Tayyip Erdogan.

"Pitanja koja sam postavio su otvorena pitanja koja još nismo riješili", kazao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Parizu.

"Mir u Europi, situacija nakon INF-a (Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa), odnos s Rusijom, pitanje Turske, tko je neprijatelj? I zato kažem: sve dok ta pitanja nisu riješena ne pregovarajmo o podjeli troškova i tereta, ili ovo ili drugo."

"Zato nam je možda trebao poziv na buđenje. Drago mi je da je on izrečen, drago mi je da sada svi vjeruju da bi trebali razmišljati o našim strateškim ciljevima", rekao je Macron.

Macron opovrgava da je prihvatio Putinov prijedlog o raketama

Francuski predsjednik opovrgnuo je da je prihvatio ruski prijedlog o uvođenju moratorija na raspoređivanje raketa u Europi, ali je izjavio da je važno da ta inicijativa Kremlja ne bude samo tako odbačena.

Rusija je pozvala SAD i druge zemlje da proglase moratorij na raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi nakon što je sporazum kojim je to bilo zabranjeno službeno prestao vrijediti u kolovozu.

  • +24
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Macron je rekao da Francuska "apsolutno nije prihvatila" taj prijedlog.  

"Ali smo smatrali da to, kao osnovu za razgovore, ne bismo trebali samo tako odbaciti...  Budimo ozbiljni, riječ je o sigurnosti Europe."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Macron odgovorio na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o moratoriju. NATO je priopćio da taj prijedlog nije vjerodostojan i da je Moskva već razmjestila ilegalne rakete, što Rusija opovrgava.

"Naravno, (Macronov) odgovor nije detaljan, ali barem se izražava razumijevanje (ruske) zabrinutosti i spremnost na dijalog", kazao je Peskov a prenosi Interfax.

Glasnogovornik je rekao da će Macron i Putin razgovarati o tom prijedlogu u Parizu 9. prosinca, javlja novinska agencija TASS.