SVJEDOK U AFERI FIMI MEDIA

Maček priznao da su HDZ i Sanader kupovali medije

  • Autor: Novi list/I.E.M.
  • Zadnja izmjena 30.03.2011 15:11
  • Objavljeno 30.03.2011 u 11:21
Ratko Maček

Ratko Maček

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček potvrdio je USKOK-u da su Ivo Sanader i HDZ plaćali i kupovali lokalne medije, preciznije Osječku televiziju i zadarski Hrvatski list, objavio je Novi list

Mačeka su uskočki tužitelji ispitali prije dva tjedna. Ispitan je u svojstvu svjedoka u istrazi afere Fimi media. Osim Mačeka, USKOK je u toj istrazi dosad ispitao niz poznatih HDZ-ovaca, poput nekadašnjeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, aktualnog ministra Tomislava Ivića, saborskog zastupnika Dragana Kovačevića, bivše ministrice Biance Matković, nekadašnjeg državnog tajnika za e-Hrvatsku Miroslava Kovačića, ali i niz drugih niže rangiranih članova vladajuće stranke.

Kako Novi list doznaje od upućenih, tužitelji su Mačeka ispitivali o navodima iz obrane bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, koji ga je spominjao u kontekstu kupovine lokalnih medija. Među ostalim, Barišić je ispričao USKOK-u da je, po Sanaderovom nalogu, u dva navrata predao novac Mačeku. Jednom se radilo o plaćanju dugova za opremu Osječke televizije, a drugi put za kupovinu Hrvatskog lista. To je tužiteljima potvrdila i Nevenka Jurak.

Novi list također doznaje da Maček nije negirao tvrdnje Barišića i Jurakove, nego je detaljno objasnio pod kojim je okolnostima preuzeo novac od bivšeg stranačkog rizničara. Kad je bivši premijer Ivo Sanader saznao da se prodaje tjednik Hrvatski list, zadužio je Mačeka da organizira kupovinu jer su novine kojima je vlasnik i glavni urednik bio Ivica Marijačić često kritički pisale o njemu, a pritom ga i ismijavale.

U tu svrhu Maček je od Mladena Barišića preuzeo tri milijuna kuna u eurima. Kako je ispričao USKOK-u, novac je predao poznatom zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici koji je nakon toga našao kupca za Hrvatski list i s Marijačičem dogovorio sve pojedinosti oko transakcije.

Lozica i Marijačić već su o tome svjedočili u USKOK-u. Govoreći pred uskočkim tužiteljima, Maček je objasnio da nije imao razloga misliti da mu Mladen Barišić predaje novac koji je stečen pljačkom državnih poduzeća, s obzirom da HDZ iz državnog proračuna godišnje prima desetke milijuna kuna. K tome, autoritet Sanadera i Barišića bio je takav da ih Maček nije ni mogao pitati o porijeklu novca.

I dalje aktivan u HDZ-u

Ratko Maček je i dalje aktivan u HDZ-u te kao član Središnjeg odbora  često gostuje na sjednicama Predsjedništva HDZ-a.

Kad je riječ o Osječkoj televiziji, činjenica je da su lokalni HDZ-ovi lideri Tomislav Ivić i Dragan Kovačević, kao i Vladimir Šeks, htjeli imati televiziju koja bi parirala Glavaševoj Slavonskoj televiziji. Pred USKOK-om je Maček priznao da je slavonske HDZ-ovce spojio sa samoborskom tvrtkom Eldra koja trguje opremom za proizvodnju TV sadržaja.

Prema Barišićevim tvrdnjama, iza poslova s Eldrom ostalo je dugova koje je trebalo podmiriti, međutim Maček nije spominjao da je primio taj novac.  Uskočkim tužiteljima nije pružio ni korisna saznanja o plaćanju irskog stručnjaka za odnose s javnošću P.J. Mare, koji je radio s HDZ-om i Sanaderom u izbornim kampanjama, niti o Sanaderovoj jahti.

Može li Maček biti USKOK-ov pouzdanik?

Ratko Maček je jučer u izjavi za tportal opovrgnuo medijske napise da je postao USKOK-ov pokajnik u slučaju afere Fimi media, ali nije opovrgnuo informaciju da je svjedočio o spomenutoj aferi.

Zakon o kaznenom postupku uveo je instituciju pouzdanika, kojim mogu postati osobe što nisu osumnjičene za kazneno djelo, ali su povezane s grupom čije se pojedince tereti za kaznena djela. Pouzdanika se saslušava kao svjedoka, uglavnom zaštićenog, i to o njegovim osobnim zapažanjima i neposrednim saznanjima o kaznenim djelima, a njegov iskaz se koristi kao dokaz u postupku.

Budući da Maček, barem prema sadašnjim informacijama, nije jedan od osumnjičenika u procesu Fimi media, on bi mogao biti pouzdanik, ali ne i pokajnik. Naime, pokajnicima postaju osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak, a to može biti samo netko tko je dio osumnjičene ekipe, ali ne organizator ili izravni izvršitelj zločina. Pokajnik postaje svojevoljno, a za status mu se pred sudom bore USKOK i Državno odvjetništvo. On se obvezuje da će istinito svjedočiti protiv glavnih osumnjičenih, a zauzvrat dobiva slobodu i blažu kaznu, ali i zaštitu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi