'RAJA NE KONTA'

Macan o budućem šefu: Plenković je vrhunski potencijal, ali ipak ima problem

25.11.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Krešimir Macan, vlasnik agencije Manjgura, trebao bi uskoro postati novi savjetnik za medije hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. 'To je prilično izvjesno, ja sam dao svoj pristanak i sad je na Vladi da realizira taj dogovor. Meni je to, profesionalno, izazov', rekao je u razgovoru za sarajevski portal Klix.ba vodeći hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje

Podsjetio je da je već radio taj posao u vladi SDP-ovog premijera Ivice Račana, s istim motivima.

'Shvatite da netko radi posao koji bi mogao promijeniti državu dugoročno na bolje, a loše komunicira svoje poruke. Račan većinu svojih stvari nije iskomunicirao. Danas se neće nužno svi sjetiti da su on i Radimir Čačić napravili autoceste o kojima svi pričaju. On je imao tu hrabrost i viziju, ali to nije vezao za sebe jer je smatrao da to radi za Hrvatsku. Kad ste političar, rezultat morate vezati za sebe, jer ako to vi ne učinite, vezat će netko drugi', ustvrdio je Macan za Klix.ba.

'Plenković je vrhunski potencijal, u to nema sumnje, školovani diplomat koji je prošao sve faze posla, zna kako sistem funkcionira, ali ipak ima problem.. On je potpuno u rječniku Europskog parlamenta koji je primjeren parlamentu, ali nije običnom čovjeku. Kad on kaže 'potrebna je dodatna edukacija', 'požar je atraktivan' ili kad upotrebljava izraze kao što su 'konvencije' ili bilo šta primjenjivo u Europskom parlamentu - to ovdje nikom ništa ne znači. Često samo prevede s engleskog. Zvuči pametno, ali raja ne konta šta je majstor htio reći. Kad ga ne shvate, onda ga dožive kao bahatog', ocijenio je Macan. 

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Macan je analizirao i stanje PR-a u regiji, pa tako Hrvatska 'ima sva znanja, Srbija je dosta dobra, BiH malo zaostaje', dok najbolji PR radi Aleksandar Vučić.

Srbijanski predsjednik ipak je u sjeni bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji ga 'šije' u komunikaciji.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je majstor

Vučić je, međutim, uzeo najbolje savjetnike na svijetu, za njega su radili Tony Blair i Alastair Campbell, ljudi koji se u svjetskim mjerilima smatraju top političarima, ali i top spin doktorima. Campbell je, recimo, izabrao Edija Ramu u Albaniji. 

'Vučić kad ne zna - pita, brzo uči, još brže se prilagođava, brzo se mijenja, a još brže je naučio kako odgovarati na teška pitanja. Dogodi se situacija s Mladićem, on ne komentarira ništa, kaže da se okreće budućnosti, odbija temu, ide dalje, ali nije da nije odgovorio. Sistemski sve istražuje, sve propituje, svaka akcija je u pravom trenutku odrađena. On ide u prijevremene izbore kada je na vrhuncu. Čim doživi pad u istraživanjima mijenja svoju strategiju', priča Macan iz prve ruke jer je vodio kampanju Demokratske stranke 2016. godine.

  • +4
Krešimir Macan Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas