DIKTATURA U BJELORUSIJI

Lukašenko sudi 'huliganima' zbog pljeskanja

04.07.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Više desetaka protivnika režima čekalo je da im se sudi u ponedjeljak u Bjelorusiji nakon privođenja gotovo 300 osoba u mirnim prosvjedima koje je rastjerao autoritarni režim predsjednika Aleksandra Lukašenka

U glavnom gradu Minsku, približno 140 pristaša oporbe trebalo bi se popodne naći na sudu zbog 'huliganstva' za što mogu biti kažnjeni s 15 dana zatvora.

Ukupno 200 osoba privedeno je u Minsku a 80 u drugim gradovima u zemlji na mirnim okupljanjima organiziranim na dan proslave nezavisnosti, objavila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna. Policija nije priopćila broj privedenih.

Tijekom okupljanja koje je organizirao oporbeni pokret 'Revolucija putem društvenih mreža', prosvjednici su odlučili izreći svoje protivljenje pljeskom. Uglavnom mladi prosvjednici su putem internetskih društvenih mreža pozvali svoje istomišljenike da počnu pljeskati čim autoritarni Lukašenko, na vlasti od 1994., počne tradicionalni govor povodom dana bjeloruske neovisnosti.

Pripadnici policije i državnih službi sigurnosti u velikom su broju došli na nedjeljni skup kod spomen obilježja na Aveniji pobjednika u Minsku i brzo počeli s uhićenjima ljudi koji su pljeskali.

Opozicija Lukašenku u Bjelorusiji postala je odvažnija kako se zemlja suočila s monetarnom krizom. Krizu je prouzročilo prošlogodišnje povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru koje je Lukašenku trebalo u prosincu osigurati novu izbornu pobjedu ali koje je pomoglo i nastanku sadašnjeg proračunskog manjka.

To je dovelo od 36-postotne devalvacije bjeloruske rublje što je doslovno izbrisalo učinak povećanja plaća i sada ozbiljno ograničilo sredstva tvrtki za uvoz ključnih proizvoda.

Kriza je ohrabrila mlađe prosvjednike izvan oporbene matice da putem interneta upute poziv na 'tihe' prosvjede samo pljeskanjem.

Lukašenko je pred početak vojnog mimohoda povodom dana bjeloruske neovisnosti rekao da javne prosvjede vidi kao dio zavjere da ga se svrgne te da to namjerava zaustaviti.