Lucić o Krvavom Uskrsu

'Na Plitvicama smo ušli u zasjedu, htjeli su nas poubijati. S ponosom se sjećam suboraca, posebno Josipa Jovića'

30.03.2019 u 20:53

Bionic
Reading

U nedjelju 31. ožujka obilježava se 28. godišnjica od Krvavog Uskrsa, incidenta u kojem su pale prve žrtve u Domovinskom ratu

Krvavi Uskrs naziv je incidenta od 31. ožujka 1991. u kojem su s jedne strane bili pripadnici MUP-a, a s druge pobunjeni krajinski Srbi, a koji se odigrao na području Plitvica. Hrvatski policajci upali su u zasjedu pobunjenika, a rezultat sukoba bio je po jedan poginuli s obje strane. S hrvatske strane poginuo je Josip Jović, kojeg se službeno smatra prvom hrvatskom žrtvom u Domovinskom ratu.

Povodom obljetnice, u emisiji RTL Danas u subotu navečer gostovao je jedan od sudionika akcije, tadašnji zapovjednik jedinice za posebne namjene MUP-a i kasniji načelnik Glavnog stožera, umirovljeni general zbora Josip Lucić.

'To je akcija, jedna od triju, kada se Hrvatska morala braniti od terorističkih aktivnosti. Pakrac, Plitvice i Borovo Selo su tri teroristička čina koja su ugrozila sve građane. Tada smo posjedovali samo policijske snage i ja sam bio jedan od zapovjednika te je kroz tu akciju pokazana odlučnost policijskih snaga da zaštite sve stanovnike Hrvatske i cjelovitost naše domovine', rekao je Lucić koji se prisjetio i hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, ali i ostalih suboraca.

'Kada pogledamo Pakrac i Plitvice vidjet ćete da su hrvatski redarstvenici učinili sve kako se ne bi dogodile žrtve, no događaj u Borovu Selu pokazuje odlučnost velikorspske politike da započne rat u Hrvatskoj. Mi smo na Plitvicama ušli u zasjedu, željeli su nas poubijati. Bio je mrak i magla, imao sam veoma hrabre ljude. I danas se s ponosom sjećam svih njih, a posebno Josipa Jovića kojeg smo kao prvu žrtvu ispratili iz vojarne', zaključio je Lucić.