željka stone

Lovkinja na uragane iz Novog Meksika: To u Hrvatskoj sličilo je na uragan treće kategorije

21.07.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Lovkinja na uragane, znanstvenica Željka Stone iz Novog Meksika u SAD-u, kazala je da se kod nas može dogoditi 'medicane', tropska oluja koja se formira iznad Mediterana. Za superoluje i superćelije navela je da ih prate tornada te da se ovakvu oluju nije moglo predvidjeti dan ranije jer se razvija brzo i naglo

'Dok sam gledala što se događa u Zagrebu, mislila sam da je to jako slično uraganu i po jačini i po brzini vjetra. To je uragan 3. kategorije', kazala je Stone u RTL Direktu.

Upitana može li se u Hrvatskoj dogoditi uragan ili tornado, rekla je da tornado može, ali uragan ne može.

'On treba imati ocean s tom energijom. Kod nas se može dogoditi medicane jer se može formirati iznad Mediteranskog mora i to bi bila mediteranska tropska oluja ili uragan. Prije nekoliko godina to se dogodilo kod Grčke. Kolega Branko Grisogono lijepo je objasnio što se dogodilo - bio je to mezoskalni konvektivni sustav koji se brzo premještao i u jednom dijelu razvio u superseriju. To je superkumulonimbus - oblak koji se razvija vertikalno po cijeloj troposferi i do 13 kilometara.

Ima jake uzlazne struje, a kad postaje superćelija, ulazna struja počne se rotirati zbog smicanja vjetra iz okoline koji je jučer bio vrlo impresivan - pogledala sam Zagreb u podne nekoliko sati prije oluje. Kad se tako poklopi velika raspoloživa potencijalna energija zbog velikih vrućina, plus takvo smicanje vjetra i mezoskalni konvektivni sustav koji protutnji, tada se dogodi oluja ovako velike jačine, vjetra i uz puno oborina. Na veliku sreću, kratkog je trajanja', istaknula je Stone.

Na pitanje po čemu se superćelijska oluja razlikuje od druge ljetne oluje rekla je da razlike nema i da u osnovi fizike sve počinje jednako - vertikalno je to dizanje zraka.

'A ovisno o uvjetima okoliša, ona će se razviti jače ili manje. Normalna ljetna oluja s pljuskovima i nešto tuče zapravo je slična stvar, samo se superćelija razvila jače', rekla je Stone.

Nevrijeme u Zagrebu - Sigečica Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Upitana događa li se ovo jednom u sto godina ili je to nešto na što se trebamo navikavati, kazala je da nažalost struka na to nema odgovor.

'Nemamo dovoljno mjerenja. Možda ćemo na to moći odgovoriti za nekoliko desetljeća. Ovakvih oluja ima i po Europi, puno i po Americi. Je li to za Zagreb nešto što će se dogoditi jednom u 100 godina, teško je reći. Postoje dokazi o zatopljenju i klimatskim promjenama, a i znanost potvrđuje što se događa kad nam je toplije - da će oluje biti intenzivnije. Za uragane znamo da ih više neće biti, ali da će biti intenzivniji te da će se sporije premještati. To znači da ćemo imati više oborina i štete. Za naše područje - ovako nešto neće se dogoditi sutra ili prekosutra, atmosfera se primiri. Ali svakako je nešto što možemo očekivati, kao i tornada koja prate superoluje, superćelije', zaključila je.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL