'PORICANJE HOLOKAUSTA'

Lovac na naciste pribio Hrvatsku na stup srama

29.01.2017 u 17:02

Bionic
Reading

Efraim Zuroff, direktor za istočnu Europu u Centru Simon Wiesenthal, u osvrtu za britanski talkRADIO naveo je da je Istočna Europa bila kolijevka Holokausta, a sad je kolijevka poricanja Holokausta. Zurrofov članak temelji se na primjeru iz Hrvatske. Poznati lovac na naciste piše da su ga krajnje uznemirila medijska izvješća o ravnatelju srednje škole u Šibeniku koji je odbio ugostiti izložbu o Anni Frank

'Taj ravnatelj, Josip Belamarić, tvrdio je da mu nije sporan materijal o Anni, već da su ga razbjesnili panoi o Drugom svjetskom ratu i Holokaustu, dodani kako bi pružili pravi povijesni kontekst Annine sudbine', piše Zuroff, u tančine upoznat sa šibenskim slučajem.

Navodi dalje da je ravnatelju Belamariću naročito smetao spomen na masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista koja su počinile ustaše - fašistička organizacija koja je tada vladala zemljom. 'Prema Belamariću, prikaz ustaša kao ubojica i kriminalaca jednostavno je bio nedopustiv i stoga nije odobrio izložbu u svojoj školi.' 

'Tužna je istina, međutim, da bi stotine tisuća nevinih Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista preživjelo Drugi svjetski rat, da nije bilo ustaške politike pogubljenja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Od početka njihova mandata 1941,, ustaše su nastojale ukloniti manjine iz Hrvatske, koja je bila satelit nacističke Njemačke, baš kao i svoje političke protivnike, te su uspostavile koncentracijske logore gdje su ti neprijatelji masovno ubijani', piše Zuroff za talkRADIO.

'Činjenica da je Josip Belamarić odabrao uskratiti svojim učenicima priliku da nauče nešto o njihovim krvavim zločinima je nečuvena, ali ne i iznenađujuća u državi u kojoj je ministar kulture u prethodnoj vladi bio simpatizer ustaša, u kojoj se predsjednica države nedavno fotografirala s ustaškom zastavom i u kojoj najpopularnija rock zvijezda u svojim pjesmama otvoreno veliča ustaški koncentracijski logor te podbada protiv Srba', navodi Zuroff.

Nažalost, piše dalje Zuroff, Hrvatska nije jedina država u kojoj se suradnici nacista koji su aktivno sudjelovali u masovnim ubojstvima Židova za vrijeme Holokausta glorificiraju kao nacionalni heroji.

'Širom istočne Europe, od pada komunizma, svjedočimo sustavnim naporima da se umanji uloga lokalnih sudionika nacističkih zločina, kao i promociji fabriciranog znaka jednakosti između komunizma i nacizma. U baltičkim državama, Ukrajini, Mađarskoj, Hrvatskoj i Poljskoj, suočavamo se s ozbiljnim napadom na općeprihvaćeni i točni narativ Holokausta', upozorava Zuroff.

'Netko bi lako mogao pretpostaviti da je, s obzirom na golemu količinu dostupnih informacija o Holokaustu, taj narativ već upisan u kamenu, zaštićen od poricanja i zaborava. Pa ipak, ove godine, na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, našli smo se zarobljeni u ozbiljnoj bici za povijesnu istinu, ironično, na geografskom području gdje je pobijeno gotovo svih šest milijuna Židova za vrijeme Holokausta', navodi Zuroff.

Zaključno, on ističe da je došlo vrijeme da se potvrdi postojanje ozbiljne opasnosti koju predstavlja iskrivljavanje Holokausta i da se pokrene sustavna kampanja diskreditacije lažnog narativa koji se promovira na području postkomunističke istočne Europe. To bi, po njegovu mišljenju, bio 'veoma važan način odavanja počasti sjećanju na žrtve Holokausta'.