JAČANJE KONKURENTNOSTI

Lorencin predstavio bespovratne potpore za turizam

21.02.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma ove godine izdvaja 26,65 milijuna kuna za bespovratne potpore različitim razvojno-turističkim projektima koji pridonose konkurentnosti hrvatskog turizma, a za razliku od prošlih godina na te potpore sada mogu računati i privatni iznajmljivači smještaja te seljačka domaćinstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG)

Riječ je o paketu potpora iz programa 'Konkurentnost turističkog gospodarstva' koji su danas predstavili ministar turizma Darko Lorencin i njegov pomoćnik Robert Pende naglasivši da se radi o četiri skupa mjera široke namjene za jačanje aktivnosti u sektoru turizma i s ciljem stvaranja kvalitetnih objekata, usluga i proizvoda, očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta te rasta i razvoja turizma.

Prijave za te potpore primat će online do 15. travnja putem internet obrasca koji će biti dostupan za tjedan dana odnosno od 28. veljače.

Dio potpora dodijeljivat će se i za umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere, unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti, ali i za pripremu dokumentacije za EU fondove te za financiranje iz programa HBOR-a i drugih banaka.

Kroz taj program Ministarstvo će ove godine sufinancirati projekte velikih turističkih tvrtki, ali i obrta i OPG-a te iznajmljivača obiteljskog smještaja koji, kako je kazao ministar, mogu računati na oko 8,8 milijuna kuna od tih potpora i to za gradnju bazena i udruživanje u zadruge tipa difuzni hoteli i slično čime se više njih povezuje u jednu cjelinu.

I Lorencin i Pende su pritom istaknuli važnost te vrste smještaja jer s oko 50 posto udjela u ukupnom smještaju u hrvatskom turizmu itekako dominira te se više ne može ignorirati da je takvog smještaja sve više, ali i da mu je upitna kvaliteta.

Zato su odlučili i njima davati potpore, jer primjerice objekt koji ima bazen radi otprilike 30 posto dulje u godini nego oni koji to nemaju, kazao je Lorencin dodajući da u tom smislu očekuju 'navalu' te da će pažljivo selektirati tko će i dobiti maksimalno određenih 40 tisuća kuna za bazen.

Najveći iznosi potpora, od ukupnih oko 17 milijuna kuna ili od 50 do 500 tisuća kuna po projektu, namijenjeni su velikim tvrtkama koje rade i najveći posao (hoteli, kampovi, turistička naselja, hosteli, obrti) i to za, kako su kazali, oplemenjivanje objekata i proizvoda novim motivima dolaska turista i izvan glavne ljetne sezone, za bazene, obnovu, proširenje, uvođenje zelenih standarda i drugo.

U tom će se dijelu sufinancirati primjerice i kamp odmorišta kao svojevrsni kamp moteli kojih u Hrvatskoj nedostaje, a ima dosta i lokacija i zanimanja, pa i na kontinentu, a tome bi trebali pomoći i novi zakoni o prostornom uređenju te šumama jer se više zemljište ne mora prenamijeniti, kazao je Lorencin.

Naglasio je i da Ministarstvo želi odabrati možda i manje subjekata, ali s jačim projektima i dati im izdašnije potpore kako bi dobili ono što hrvatskom turizmu najviše treba.

Zanimljivim je istaknuo i što će potpore davati i za sufinanciranje trogodišnjeg članstva hrvatskih objekata u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte, i to s maksimalnih 200 tisuća kuna, jer takva članstva pridonose međunarodnoj prepoznatljivosti i boljim poslovnim rezultatima.

Najavio je i da će uskoro predstaviti i ostale mjere poticanja turističkog sektora, između ostaloga i koncept za pred i posezonu (PPS).