PROMETNI KOLAPS NEMINOVAN

Londonska podzemna željeznica u 24-satnom štrajku

06.09.2010 u 22:54

Bionic
Reading

Zaposlenici londonske podzemne željeznice počeli su u ponedjeljak 24-satni štrajk u znak prosvjeda protiv ukidanja radnih mjesta koji prijeti poremećaju prijevoza milijuna putnika.

Nekoliko tisuća zaposlenih prestalo je raditi u 18 sati, usred najveće gužve povratka ljudi s posla, dok je drugi val prekida rada počeo u 22 sata u znak prosvjeda protiv 800 ukinutih radnih mjesta.

Gradonačelnik Londona Boris Johnson kritizirao je prosvjed iza kojeg bi mogli uslijediti drugi prekidi rada u listopadu i studenom, ocjenjujući ga "politički motiviranim napadom" na koalicijsku vladu.

Bob Crow, glavni tajnik sindikata željezničkog i pomorskog prometa istaknuo je da su "svi elementi predstavljeni gradonačelniku i njegovim dužnosnicima" te "ako se bude držao svojih obećanja o smanjenju osoblja u podzemnim postajama to će značiti propast".

Naveo je kao primjer nedavna tri incidenta - požarne alarme na stanicama Euston i Oxford Circus te uhićenje naoružanog muškarca - kako bi istakao potrebu za zadržavanjem sadašnjeg broja osoblja.

Londonska prometna uprava angažirala je stotinjak dodatnih autobusa za prijevoz Londončana.