raste zabrinutost

London ponovno otvara poljsku bolnicu zbog nedostatka kreveta

07.01.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Poljska bolnica bit će korištena u Londonu bude li potrebno ublažiti pritisak na druge bolnice u gradu, rekao je u četvrtak britanski ministar zdravstva nakon što su procurili službeni dokumenti koji sugeriraju da Londonu prijeti nedostatak kreveta za dva tjedna

Predviđanja koja su procurila do Health Service Journala pokazuju da čak ako broj oboljelih od covida-19 bude povećan najnižom stopom koja se smatra vjerojatnom, londonskim bolnicama nedostajat će blizu 2000 kreveta za akutne slučajeve i intenzivnu skrb do 19. siječnja.

Upitan o prognozama, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je zabrinut zbog pritiska na nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i da je vlada omogućila dodatne resurse u dijelovima zemlje pod najvećim pritiskom.

"Primjerice, u Londonu smo osigurali da bolnica Nightingale bude u pripravnosti i ondje, bude li potrebno. I bude li nužno, naravno bit će korištena" rekao je referirajući se na poljsku bolnicu koja je uspostavljena na početku pandemije.

Engleska je uvela novo nacionalno zatvaranje u utorak, škole su zatvorene, a građanima je uvedena odredba da ostanu doma, dok vlada nastoji suzbiti nove zaraze, djelomice izazvane novim visokozaraznim sojem koronavirusa.  

U srijedu je dnevni broj umrlih od covida-19 širom Ujedinjenog Kraljevstva prešao 1000, prvi put od travnja. U zemlji je od početka pandemije od covida-19 umrlo više od 77.300 ljudi, najviše u Europi.

Bolnica Nightingale, smještena u konferencijskom centru ExCel u istočnom Londonu, prvotno je uspostavljena za intenzivnu njegu oboljelih od covida-19, međutim ondje je liječen samo 51 pacijent, prije no što je napuštena u svibnju.

The British Medical Journal objavio je da je prenamijenjena za prihvat pacijenata koji nemaju covid, a oporavljaju se od operacija kako bi se ublažila nezapamćena potražnja za krevetima.