proturatni skup

Ljubljanski Rusi prosvjedovali protiv Putinove agresije na Ukrajinu

08.03.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Stotinjak ljudi okupilo se u utorak u Ljubljani na proturatnom skupu koji su organizirali Rusi koji žive u Sloveniji, navevši da se protive napadu na Ukrajinu i da osjećaju dužnost da pomognu ukrajinskom narodu

Jedan od organizatora skupa, Pavel Fedorovski koji već sedam godina živi u Sloveniji, rekao je da žele skrenuti pozornost na "sramotu" koja se događa u Ukrajini, te poručiti da ovaj rat nije u njihov.

"Brojni Rusi ne podržavaju ovaj rat, ali se boje zbog novog zakona koji onima koji kritiziraju rat prijeti s do 15 godina zatvora", kazao je novinarima koji su pratili prosvjed na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane.

"I mi se bojimo, ali više ne možemo šutjeti", dodao je.

"Ovaj rat je tragedija za sve, za cijelo čovječanstvo", kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju mlada Ruskinja koja se nije željela predstaviti, a u Sloveniji živi protekle tri godine.

"Ne u moje ime", "Slava Ukrajini", "Stop ratu", "Putina na sud", "Putin je ubojica", pisalo je na nekim od transparenata na skupu protivljenja agresiji na Ukrajinu i solidarnosti s izbjeglicama, a prisutni su se minutom šutnje sjetili svih ubijenih u protekla dva tjedna konflikta.