ROBINSON NA STO MUKA

Ljubavnik premijerove žene uzdrmao Sjevernu Irsku

08.01.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Sjevernoirski premijer Peter Robinson odbacio je u petak insinuacije televizije BBC da je njegova supruga, čija je izvanbračna afera s mladim ljubavnikom nedavno dospjela u javnost, usput i suodgovorna za financijske malverzacije, a ta bi afera mogla prerasti u veliku političku krizu.

Premijer Robinson objavio je u srijedu da je njegova supruga Iris u ožujku 2009. pokušala počiniti samoubojstvo pošto mu je priznala da je imala izvanbračnu aferu. Robinson je također rekao da svoj mandat kani odraditi i pritom pokušati učvrstiti svoj brak.

No izvanbračni izlet mogao bi prerasti u veliku aferu poslije emisije 'Spotlight' televizije BBC prikazane u četvrtak u kojoj se tvrdi da je gospođa Robinson (60), zastupnica u parlamentu, navodno nagovorila dvojicu poslovnih ljudi da 2008., ulože velik novac i tako njezinu ljubavniku, 21-godišnjaku, pomognu otvoriti restoran.

Zastupnica Robinson sjedila je u odboru koji je odobrio ulaganje, ali je zatajila prirodu svog odnosa s korisnikom ulaganja, objavio je BBC i ustvrdio da je Robinson naknadno doznao za prekršaj, ali ga nije prijavio nadležnim vlastima.

'Potpuno odbacujem pokušaj BBC-ja da me uplete u tu aferu', rekao je Robinson u petak i najavio da će se 'konzultirati sa svojim odvjetnicima i braniti se od napada'. Njegov zamjenik Martin McGuinness, čelnik katoličke stranke Sinn Fein rekao je da je 'šokiran' i najavio hitan sastanak s premijerom.

DUP, stranka protestanskih unionista, kojoj je Robinson na čelu, zajedno s katoličkom strankom Sinn Feinn vodi vladu Sjeverne Irske uspostavljenu 2007., prema mirovnom sporazumu iz 1998. godine. Primjena mirovnog sporazuma, međutim, zapinje na ovlastima policije i pravosuđa.