posljedice koronavirus

Ljajić o turistima u Srbiji: Za veljaču i ožujak otkazano 60 posto aranžmana iz Kine

19.02.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Kineski turisti i dalje pojedinačno dolaze u Srbiju, ali je za veljaču i ožujak otkazano oko 60 posto kolektivnih aranžmana, izjavio je u srijedu srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić

„Dobro je što još nema otkazivanja za drugu polovicu travnja, kada u Srbiju dođe najveći broj turista iz Kine“, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS), komentirajuću posljedice koronavirusa (COVID-19) u turizmu.

On je naveo procjene europskih turističkih dužnosnika da će kineskih turista u Europi biti manje od sedam do 25 posto.

„Veliki je raspon jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za od milijun do 3,7 milijuna turista. Aviokompanije dosta trpe, procjene su da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara“, naveo je srbijanski ministar trgovine i turizma.

Konkretnije se o ukupnoj šteti može govoriti tek kad prođe kriza izazvana širenjem koronavirusa, ocijenio je Ljajić.

Činimo sve da umanjimo štetu zbog otkaza turista, rekao je Ljajić, naglašavajući da Srbija „neće uvoditi mjere“ za kineske turiste, poput Rusije koja je zabranila ulazak turista iz Kine.

Istodobno, naveo je srbijanski ministar, država priprema krizni plan mjera i aktivnosti kako bi nadomjestila izostanak kineskih turista.

Među tim mjerama su preorijentacija na najbrže rastuća tržišta, prije svih njemačko i rusko, ali i jačanje kampanje u regiji, te povećanje broja domaćih turista kroz emitiranje vaučera kojima vlada potiče razvoj domaćeg turizma i popunu turističkih kapaciteta.

Tijekom 2019. Srbiju je posjetilo oko 145.000 kineskih turista, a ove godine očekivalo se više od 200.000 gostiju.

Kineska vlada 27. siječnja zabranila kolektivna međunarodna putovanja, a tridesetak svjetskih aviokompanija do sada obustavilo letove ka Kini.