USKOK TVRDI

Livaković, Mikulić i Sapunar kreatori korupcijske hobotnice

24.10.2013 u 19:44

Bionic
Reading

Nakon što su danas u sjedištu Uskoka ispitani osumnjičenici u 'slučaju Remorker' Uskok je izvijestio da je protiv osmorice hrvatskih državljana donio nalog o provođenju istrage zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita

Iz obavijesti koju je Uskok objavio na službenoj internetskoj stranici, iako nisu navedena imena, jasno je da je u istrazi prvoosumnjičen bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Drugoosumnjičen je njegov kolega iz ministarstva i uprave HAC-a državni tajnik Milivoj Mikulić, a treći je bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca

Prije Premilovca, kao petoosumnjičenog u istražnom se zahtjevu spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju na Uskoku porekao krivnju.

Iako ne navode funkcije ostalih, jasno je da su istragom obuhvaćeni i direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele. Nakon što su prijepodne dovedeni na ispitivanje u Uskok i oni su po tvrdnjama njihovih odvjetnika porekli da su sudjelovali u izvlačenju novca iz HAC-a i najavili aktivnu obranu.

Neslužbeno se doznaje da je osmoosumnjičen direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić, koji je danas navodno sam došao u Zagreb nakon što su ga na razgovor pozvali Uskokovi istražitelji.

Za sve, osim za Sapunara koji je već u Remetincu i Premilovca koji se zbog suradnje s tužiteljstvom brani sa slobode, Uskok je od suca istrage zatražio istražni zatvor. O zahtjevu će tijekom večeri odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec, doznaje se na sudu.

U Uskoku ističu da su se Livaković, Mikulić i Sapunar dogovorili kako će od odgovornih osoba tvrtki koje su za HAC bili izvođači radova tražiti 'plaćanje određenih novčanih iznosa' kao nagradu za angažiranje na izvođenju radova od strane HAC-a te za osiguranje povoljnijeg položaja u naplati potraživanja.

'Traženu nagradu su im odgovorne osobe trgovačkih društava predavale u gotovini te su tako primljeni novac potom međusobno dijelili', tvrde u Uskoku.

'Nadalje su dogovorili da će uz odgovarajuću nagradu osiguravati da se kao izvođači radova na pojedinim lokacijama angažiraju trgovačka društva iako njihove ponude nisu bile najpovoljnije na natječaju te da će ostalim trgovačkim društvima od kojih su zatražili da se ne javljaju za izvođenje tih radova osigurati angažman na drugim lokacijama uz plaćanje neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanje neizvršenih vantroškovničkih radova', navodi se u službenom priopćenju.

Nakon što su čelnici tvrtki podizvođača pristali na takvu pogodbu, plaćanje naknade navodno je realizirano preko Premilovčeve češke tvrtke Remorker International na čiji je račun, po tvrdnjama istražitelja, 'sjelo' najmanje 30 milijuna kuna. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji ga je podijelio s Lovakoviće, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna.