BALDASAR O FISKALIZACIJI

Linić je i meni rekao 'ne', ja ću osigurati logistiku

08.07.2013 u 19:54

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na današnjem se poslijepodnevnom sastanku s predstavnicima prodavača na gradskim tržnicama i u ribarnicama te tvrtke Tržnice-Hippos, koja je koncesionar tržnica, i predstavnicima Hrvatske udruge sindikata (HUS) dogovorio kako je nužno žurno poboljšati uvjete rada prodavača na splitskim tržnicama i u ribarnicama

'Dogovorili smo se da tvrtka Tržnice-Hippos kao koncesionar osmisli idejni plan poboljšanja uvjeta rada prodavača na splitskim tržnicama i u ribarnicama na temelju kojeg bi se mogli zamijeniti zastarjeli prodajni stolovi te dodatno urediti elektrifikacija, a na glavnoj tržnici Pazaru postaviti dva ili tri kemijska WC-a“, izjavio je Baldasar nakon sastanka.

Također je rekao kako je tvrtka koncesionar Tržnice-Hippos dobila zadatak da se pobrine za poboljšanje higijenskih uvjeta na Pazaru te da paušalno snosi troškove zahoda kojim se koriste prodavači na tržnici i da se obnovi beton na glavnoj gradskoj tržnici i ribarnici.

Po Baldasarovim riječima, razmišlja se i o tome da se glavna splitska tržnica i natkrije.

Glavni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić izjavio je kako je gradonačelnik Baldasar na sastanku imao veliko razumijevanje za teškoće prodavača na splitskim tržnicama i u ribarnicama.

"Razgovarali smo i o uvođenju fiskalizacije na splitskim tržnicama i u ribarnicama, a mi smo zatražili tromjesečni moratorij na fikslane kase kako bi se to razdoblje iskoristilo za pokušaj pronalaženja rješenja", rekao je Marić i dodao da je gradonačelni Baldasar obećao da će u vezi s teškoćama prodavača na splitskim tržnicama i u ribarnicama "kontaktirati s 'višim instancama' radi pronalaženja rješenja za prevladavanje teškoća".

Istaknuo je kako će prodavači koji su danas prosvjedovali u Splitu tražiti sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

„Treba učiniti sve što je moguće da se pomogne prodavačima na tržnicama i ribarnicama i njihovim obiteljima koje bi bile ugroženi uvođenjem fiskalne blagajne“, dodao je Marić.

Prije sastanka s gradonačalenikom Baldasarom prodavači na splitskim tržnicama i u ribarnicama održali su prosvjed u kojem su šetnjom od glavne gradske tržnice najprije došli do Porezne uprave, a zatim i do zgrade Banovine u kojoj je smještena Gradska uprava. Prosvjednici su bučno zviždali tražeći moratorij od tri mjeseca na primjenu fiskalizacije te uvođenje paušalnog poreza umjesto fiskalizacije i poboljšanje uvjeta na radnome mjestu.

Pred zgradom Banovine među prosvjednike je došao gradonačelnik Baldasar, a budući da je bilo vrlo vruće, najprije ih je upitao: „Jeste li živi? Trebate li vode?“

“Grad je nadležan za tehnički dio priče, ali fiskalizacija nije u mojoj nadležnosti. Ja vas razumijem i imate dijelom pravo, pogotovo vi koji radite i po kiši i buri. Pošaljite svoje predstavnike u Zagreb u ministarstvo, ja zaista ne mogu reći što će ministar Linić odlučiti, niti mogu riješiti problem zakona”, rekao je gradonačelnik Baldasar prosvjednicima. Istaknuo je kako će učiniti sve da "upristoje izgled tržnice".

“I meni je Linić rekao ‘ne’ kao i vama kad je fiskalizacija u pitanju iako sam mu predočio sve probleme”, istaknuo je Baldasar.

Prosvjednici su rekli kako ih vrijeđa kad ih ministar Linić naziva švercerima.