zagreb

Lijevi blok predstavio aplikaciju 'Otvoreni Akti'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2020 10:29
  • Objavljeno 17.06.2020 u 10:29
Svibor Jančić i Tomislav Tomašević

Svibor Jančić i Tomislav Tomašević

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavio je u srijedu web stranicu 'Otvoreni Akti' - projekt jednostavnije i transparentnije tražilice svih gradonačelnikovih donesenih akata

Aplikacija koja je dostupna na poveznici https://akti.za-grad.com razvijena je volonterski i financirana vijećničkim naknadama u nadi da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije i za transparentnu javnu upravu, koju, ističe Lijevi blok, Zagreb i Hrvatska zaslužuju.

Svibor Jančić (Za grad) rekao je na konferenciji za novinare da tražilica predstavlja samo mali dio onoga što mogu i žele napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od Zagreba.

'Dok je sadašnja tražilica izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća, 'Otvoreni Akti' omogućuje detaljno pretraživanje unutar svih dokumenata i formata što do sada nije bilo moguće, kao i napredne mogućnosti pretraživanja cijelih fraza ili termina', istaknuo je.

Testirajući sadašnju i novu tražilicu, kada je upisao pojam 'Praška', na sadašnjoj tražilici izbačena su tri rezultata, dok je tražilica 'Otvoreni Akti' izbacila 270 rezultata.

'Tražilica 'Otvoreni Akti' je jednostavnija, bolja i transparentnija od ove koja sada postoji', ustvrdio je Jančić.

Dodao je da su naši gradovi veoma slabo digitalno razvijeni, a iako se stvara dojam da se to mijenja, trenutna situacija pokazuje da je to na niskim razinama, ispod 50 posto u većini gradova.

'Želimo pokazati da se kroz informatičke tehnologije to može učiniti puno boljim. Želimo pokazati da je lako napraviti digitalizaciju javne uprave kako bi se rasteretilo građane birokratskih zavrzlama', istaknuo je Jančić.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je tražilica poklon za novinare, istraživače, zastupnke i građane koji će od sada imati transparentniji uvid u to čime se gradonačelnik bavi i kako troši naš novac.

'Dali smo vam alate, očekujemo da ćete sada pronaći puno afera', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!