STRUČNJACI SUMNJAJU U ZAKONITOST

Liječnički sindikat traži strukovni kolektivni ugovor

07.01.2014 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) očekuje da ga ministar zdravlja Rajko Ostojić pozove na pregovore o strukovnom kolektivnom ugovoru, no stručnjaci i neki sindikalci sumnjaju u zakonitost takvog ugovora

U petak bi glavni štrajkaški odbor HLS-a trebao odlučiti o daljnjem tijeku štrajka bolničkih liječnika, a predsjednik sindikata Ivica Babić u izjavi Hini ponovio je zahtjeve za obnovom pregovora s resornim ministarstvom radi sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora, kao i povećanjem cijene prekovremenog rada.

Zapreke za nastavak štrajka liječnika uklonjene su prošloga tjedna objavom u Narodnim novinama odluke Ustavnog suda o ukidanju radne obveze, koju je Vlada bila uvela 14. studenog.

Međutim, pravni stručnjaci i pojedini sindikalci upozoravaju da sklapanje takvog ugovora ne bi bilo u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti.

Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman upozorava kako po sadašnjem zakonu 'nema mogućnosti da strukovni sindikat sam potpiše kolektivni ugovor'. Kolektivni ugovor u zdravstvu takav je kakav je, a novi, samo strukovni, bio bi pravno sporan, upozorava Rožman.

O opravdanost zahtjeva HLS-a nisu jedinstveni ni čelnici sindikalnih središnjica. Babića podupire Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS), u koju je udružen i Sindikat liječnika.

Za Matijaševića zahtjevi liječnika logičan su nastavak dosadašnjeg 'neuvažavanja specifičnosti liječničkog zanimanja' u kolektivnom pregovaranju.

Traženje HLS-a suprotno je postojećem zakonu, priznaje Matijašević ali tvrdi da je Zakon o reprezentativnosti prestao biti relevantnim nakon što je svih pet sindikalnih središnjica zatražilo ocjenu njegove ustavnosti.

To što se Ustavni sud još nije očitovao protumačio je riječima kako je sud 'političko tijelo u kojem su svi, uključujući i predsjednicu, na politički način došli do fotelje i sada vraćaju uslugu'.

Za razliku od Matijaševića, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorava da HLS gleda isključivo svoje partikularne interese. Njegovi su zahtjevi, tvrdi Ribić, suprotni zakonskim propisima i vode 'u mrvljenje sindikalne scene i katastrofu'.

Ribić, međutim, ne isključuje mogućnost da ministar Ostojić popusti pritiscima i počne pregovore samo s Liječničkim sindikatom.

'S ovako nekompetentnom vlašću sve je moguće. Ova vlast radi katastrofalne pogreške, ne poštuje nikakve principe, jedino što ih zanima su novci i kresanja. Ako će oni nešto od Babića dobiti za taj strukovni ugovor, primjerice privremeno odustajanje od nekih potraživanja (nadoknade za dežurstva, prekovremene), mogli bi na to i pristati', smatra Ribić.

Protiv takvog su scenarija svi sindikati 'koji vide dalje od nosa i ne gledaju samo svoj partikularni interes', poručuje Ribić.