ZA PANTOVČAK - ZDRAVI

'Liječnička potvrda obvezna za sve kandidate'

09.10.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Odlazak Nadana Vidoševića u jeku neslužbenog dijela predsjedničke kampanje na operaciju glasnica logično je otvorio pitanje je li to dobar potez s obzirom da prema anketama puše za vrat Ivi Josipoviću i ima dobre šanse da stigne do Pantovčaka

I dok dio stručnjaka koji prate što se događa smatra da pucanje glasa neće naškoditi Vidoševiću, neki, poput prof. dr. Anđelka Milardovićadrže da bi svi predsjednički kandidati trebali donijeti potvrdu liječničkog konzilija da su zdravi za obnašanje dužnosti predsjednika države.

'Njegove glasnice dobra su PR priča. Mislim da mu cijela situacija može ići u prilog, odnosno da mu može donijeti više koristi nego štete. Doduše, činjenica je da će ga dvotjedna apstinencija od obraćanja javnosti usporiti, ali u konačnici to bi sve skupa trebalo ostaviti pozitivan dojam.

Problem s glasnicama slabost je koju su mu spočitavali i neki protukandidati i sad će im to kao argument izbiti iz ruku', kazao je PR stručnjak Danijel Koletić iz Aprori komunikacija.

prof. dr. anđelko milardović
Agencije nam iz godine u godinu prodaju imidž pojedinaca i pakirajujedno veliko ništa. Politika je danas postala društvo spektakla i tuglupost treba konačno dekonstruirati.

Koletićevo mišljenje dijeli i psihologinja Mirjana Krizmanić, koja drži da će Vidoševićev potez kod ljudi izazvati određeno suosjećanje.

'Mišljenja sam da priča nije tempirana, nego da je Vidošević jednostavno bio prisiljen otići na operaciju. Koliko je meni poznato, on je već bio na dvije ili tri operacije, a liječnici obično čekaju da polipi narastu da se mogu operirati.

Na određeni način odlazak na operaciju u jeku kampanje pokazuje i pošten odnos prema biračima, što bi u konačnici moglo izazvati i određenu dozu suosjećanja kod birača. Nažalost, vjerujem da će odlazak u bolnicu njegovi protukandidati iskoristiti i pokušati ga diskreditirati, kao što je to učinila Vesna Škare-Ožbolt i prije negoli je otišao na operaciju', zaključila je Krizmanić.

Za prof. dr. Anđelka Milardovića Vidoševićev odlazak na operaciju nije sporan jer 'zdravlje je na prvom mjestu', ali prema njegovu mišljenju, to samo dokazuje da bi svi kandidati javnosti uz imovinsku karticu morali predočiti i liječničko uvjerenje da su zdravi.

'Vidošević bi javnosti nakon svega trebao predočiti potvrdu liječničkog konzilija da je spreman za nastavak kampanje, kao i za eventualno obnašanje dužnosti predsjednika ukoliko pobijedi na izborima. Isto bi trebali napraviti i ostali kandidati, jer riječ je o ozbiljnoj funkciji. Nažalost, mi sada opet pričamo o formi umjesto o sadržaju.

Ne kažem da modni detalji, neverbalna i verbalna komunikacija, držanje, položaj tijela nisu bitni, ali sve je to forma. Sadržaja nema nigdje. Nijedan od kandidata ne nudi odgovore na pitanja o ustavnim promjenama koje će se donijeti zbog EU, kao ni projekciju funkcioniranja Hrvatske u toj megadržavi.

Vizije ili orijentacije kakva bi Hrvatska trebala biti za pet ili deset godina nigdje nema. PR stručnjaci i agencije nam iz godine u godinu prodaju imidž pojedinaca i pakiraju jedno veliko ništa. Politika je danas postala društvo spektakla i tu glupost treba konačno dekonstruirati', zaključio je Milardović.