UZ SNAGE SIGURNOSTI

Libijci slave ramazanski Bajram u Tripoliju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2011 14:12
  • Objavljeno 31.08.2011 u 14:00
Libija djeca oružje

Libija djeca oružje

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Deseci tisuća Libijaca obilježili su u srijedu muslimanski praznik ramazanski Bajram zajedničkom molitvom na Trgu mučenika, središnjem trgu u glavnom gradu Tripoliju koji je tijekom režima Moamera Gadafija bio poznat kao Zeleni trg

Stanovnici Tripolija došli su u svitanje na trg, a ustaničke vlasti poduzele su opsežne mjere sigurnosti. Oko trga raspoređene su sigurnosne snage, a snajperisti su raspoređeni na krovovima zgrada koje gledaju na trg.

Jedan je imam predvodio zajedničku molitvu usred uzvika veselja gomile.

Vjernici su se razišli u miru nakon što su izmijenili čestitke za prvi ramazanski Bajram u razdoblju poslije Gadafija.

Libijci oduševljeni padom svoga dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija slavili su u srijedu kraj ramazanskog posta iako je zbačeni vođa i dalje u bijegu a njegove snage odbijaju ultimatum koji su im za predaju postavile nove libijske vlasti.

Na središnjem trgu u Tripoliju preimenovanom u Trg mučenika tisuće ljudi okupile su se na jutarnjoj molitvi i proslavi Ramazanskog bajrama koji označava završetak mjeseca posta.

'Ovo su najljepše molitve. Ispunjeni smo radošću, zbog Gadafija smo mrzili vlastite živote... Ovdje smo kako bismo pokazali radost zbog kraja 42-godišnje represije i ugnjetavanja', kazao je Hetem Gureish, 31-godišnji trgovac iz Tripolija. 'Ovo je najljepši Bajram i najljepši dan u 42 godine'.

Članovi Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), koje pokušava zaliječiti rane koje je ostavila 42-godišnja Gadafijeva vladavina, mogli bi zatražiti od Ujedinjenih naroda da pomognu u uspostavi novih policijskih snaga, no ne vide mjesta međunarodnim mirovnim snagama ili vojnim promatračima, kaže dužnosnik UN-a u New Yorku.

'Ozbiljno su zainteresirani za pomoć policiji kako bi se sigurnosno stanje stavilo pod kontrolu i postupno razvile snage javnog reda koje odgovaraju demokratskim standardima', kazao je Ian Martin, posebni izaslanik UN-a za poslove planiranja u Libiji nakon sukoba.

Libijski pobunjenici trebali su pomoć u obliku NATO-ovih zračnih udara no s obzirom na nesretnu kolonijalnu povijest zemlje ostaju suzdržani prema miješanju izvana.

Nacionalno prijelazno vijeće koje je željno ublažiti stanje u zemlji nakon šest mjeseci sukoba dobilo je 1,55 milijarda dolara gotovine kad je odbor UN-a za provođenje sankcija odmrznuo Gadafijeva sredstva u Velikoj Britaniji. Stoga bi Libija mogla početi proizvoditi naftu vrlo skoro.

Sigurnost na glavnom trgu u Tripoliju na kojem je Gadafi 1. rujna trebao obilježiti 42 godine dolaska na vlast vojnim udarom pojačana je i naoružani vojnici sa psima provjeravaju hodočasnike a snajperisti s krovova nadziru stanje i eventualno pojavljivanje snaga odanih Gadafiju.

'Postoje još neki džepovi s Gadafijevim sljedbenicima, no glavni grad je u najvećem dijelu siguran', kaže ministar unutarnjih poslova Ahmad Darat.

Snage novih libijskih vlasti čekaju pred Gadafijevim rodnim gradom Sirtom istek roka za predaju koji su do subote nove vlasti dale Gadafiju. Nove libijske vlasti smatraju da će se borbe završiti tek nakon uhićenja ili pogibije Gadafija.

NATO snage nastavljaju bombardirati Gadafijeve snage blizu toga obalnog grada.

Nova libijska vlast nema pod kontolom niti pustinjska područja na jugu zemlje.

Na područjima na kojima su uspostavili kontrolu međunarodne humanitarne udruge pozivaju ih na poštivanje prava zatočenika i bilježe prve slučajeve zlostavljanja.

'Vijeće mora učiniti više kako bi osiguralo da njezini borci ne zlostavljaju zatočenike posebno one ranjive poput crnih Libijaca i crnaca iz subsaharskog područja', kaže Amnesty International.

Jedan od preduvjeta da nova vlast počne funkcionirati je obnova proizvodnje nafte koja bi mogla početi uskoro a doseći prijeratnu razinu za nešto više od godinu dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi