PONOS RUSIJE

Legendarne izvedbe zbora Crvene armije

25.12.2016 u 13:57

Bionic
Reading

Svijet je izgubio najlegendarniji muški zbor u povijesti, piše N1. U padu zrakoplova ruskog ministarstva obrane poginuli su svi osim trojice pjevača Ansambla Aleksandrov, poznatijeg kao Zbor Crvene armije, koji potpisuje himnu bivšeg Sovjetskog Saveza

Zbor je 1928. godine utemeljio čovjek bojnik Alexander Alexandrov, po kojem zbor i nosi ime. Taj je zbor vodio 18 godina, piše N1.

Trupa se u početku sastojala od samo 12 ljudi: osam pjevača, dva plesača, svirača harmonike i čitača.

Do 1937. godine već je okupio 274 člana, da bi postigao maksimum 1948. godine, kada je brojao 313 izvođača.

U nesreći koja se dogodila poginuli su svi članovi Aleksandrovljeva ansambla, osim trojice solo pjevača. Jedan od njih Vadim Ananijev kazao je RT-u da još uvijek ne može povjerovati u ono što se dogodilo.

'Nemam riječi kojima bih opisao ono što sad osjećam. Ne mogu u potpunosti shvatiti što se događa. Supruga mi plače, djeca ne razumiju što se događa', kazao je. Od nesreće se spasio propustivši let zbog rođenja trećeg djeteta.

No kaže kako bi zasigurno otišao pjevati u Siriju, jer tamo za razliku od bivše Jugoslavije, Čečenije i niza drugih zemalja, nikada ranije nije pjevao.

Ispred zgrade u srcu Moskve, gdje se zbor okupljao i vježbao, građani se okupljaju i odaju im počast.

Kaćuša i Kalinka svakako su najslavnije između čak dvije tisuće pjesama koje je ovaj zbor izveo u svojoj povijesti. Obje pjesme izveli su i 2009. kada je u Moskvi održan Eurosong. Tada su nastupili i s tada najpoznatijim ruskim pop zvijezdama t.A.T.u.

Ostaju upisani u povijesti i kao autori himne Sovjetskog Saveza.

Ranih 90-ih nastupali su i s Leningrad Cowboysima pa i zajedno nastupili na dodjeli MTV-ijevih nagrada.