zaustavljanje migranata

Lavrov zaziva dogovor EU-a i Minska

09.11.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je sugerirao da bi Europska unija trebala financijski pomagati Bjelorusiji kako bi ona zaustavljala migrante na putu prema Europi

Tisuće migranata stiglo je na poljsko-bjelorusku granicu. Dio njih alatom pokušava srušiti ogradu na granici, što je eskalacija nekoliko mjeseci duge krize koja je potaknula pozive za strožim zapadnim sankcijama nad Minskom.

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da u Bjelorusiju zrakoplovima dovodi migrante s Bliskog istoka, a potom ih šalje prema Zapadu kako bi se osvetio za europske sankcije uvedene zbog kršenja ljudskih prava.

Lavrov pak smatra da Europa mora biti konzistentna u načinu tretmana trećih država kroz koje migranti stižu u EU.

Referirao se na dogovor između Turske i EU-a iz 2016. kojim je Bruxelles Ankari dao nekoliko milijardi eura kako bi zaustavljala migrante na putu prema Grčkoj.

Ruski šef diplomacije želi da EU sad to učini ponovno s Bjelorusijom.

Države iz kojih izbjeglice stižu u EU „trebaju imati isti tretman“, kazao je na konferenciji za medije uz nadbiskupa Paula Gallaghera, vatikanskog ministra vanjskih poslova.

Kremlj je ranije u utorak izrazio zabrinutost zbog situacije na poljsko-bjeloruskoj granici, pa pohvalio bjeloruske vlasti zbog odgovornog djelovanja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je rekao da je Moskva u bliskom kontaktu s Minskom oko tog pitanja, pa je pozvao sve strane da djeluju odgovorno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Lukašenko u utorak su razgovarali o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici i rekli da ih zabrinjava prisutnost poljskih vojnika ondje, izvijestila je bjeloruska državna novinska agencija Belta.

  • +2
Migranti pokušavaju probiti kordon na granici Poljske i Bjelorusije Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia