PROPAGANDNI RAT

Lavina viralnih snimaka iz Ukrajine: Kako prepoznati lažnu priču o vojnom uspjehu?

17.04.2022 u 18:44

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je lavinu viralnih video snimaka na kojima se navodno vidi vojni uspjeh - na obje strane. Ali, može li se vjerovati slikama udara dronova, snajpera i zasjeda? Deutsche Welle je provjerio neke sporne objave

I u ovom ratu pristalice jedne ili druge strane dijele video zapise o „vojnom uspjehu" često uz glazbenu pratnju. Pored moralnih i etičkih pitanja u vezi sa širenjem ovako eksplicitno nasilnog sadržaja, postoji još jedan problem: takve video snimke često prikazuju prizore iz nekih drugih sukoba, piše DW.

DW ovaj put ispituje jedan primjer iz rata između Rusije i Ukrajine - a pokazuje i metode i alate korištene za provjeru korištenih snimaka.

Tvrdnja: Neslužbena twitter stranica koja podržava oružane snage Ukrajine (@ArmedForcesUkr) s više od 450.000 pratitelja - opisuje snimku u trajanju od 42 sekunde kao „hit pjesmu Teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine". Za ruske vojnike koriste pogrdni izraz „orke". Video sadrži 16 odvojenih scena eksplozija, smrti i razaranja, uglavnom nastalih udarima dronova, ali i bombama i snajperima. Montaža je usklađena s veselom muzikom: dječji glas pjeva „La la la, ubij Moskala", što je etnička uvreda na račun Rusa. Ali, jesu li tu doista prikazani uspjesi ukrajinske vojske?

DW utvrđuje: to je obmana

DW je pokušao identificirati 16 izvora korištenih u snimci i otkrio je da barem šest definitivno nije iz rusko-ukrajinskog rata 2022. A jedna scena navodne ukrajinske vojne hrabrosti zapravo prikazuje ruske snajperiste na djelu. Preostalih 10 snimaka su možda istiniti, ali se to ne može potvrditi 100%.

Čuvajte se 'službenih' filmova objavljenih na neslužbenim profilima

Korisnik @ArmedForcesUkr nema zvaničnu kvačicu za verifikaciju na Twitteru, što bi moglo objasniti obmanjujuću prirodu klipa. Prva i posljednja scena snimke prvi put su se pojavile na digitalnim platformama u listopadu 2020. tijekom rata između Azerbejdžana i Armenije. Najmanje jedna scena se može pratiti do zvaničnih azerbejdžanskih vojnih snimaka napada bespilotnih letjelica Bajraktar - koje Ukrajina također koristi protiv ruskih snaga.

Snimka je manipulirana i izgubila je dosta na kvaliteti, bilo zato što se često dijeli ili zato što je autor želio sakriti njegovo porijeklo.

Noćna snimka u trajanju od 26 sekundi vjerojatno je prvi put objavljena u veljači 2020. od strane ruskog profila „milinfolive" na platformama kao što su VKontakte i Telegram. Taj post opisuje snimku kao djelo ruskih specijalnih snaga u Siriji. Prema izvještaju, snimku je objavilo rusko Ministarstvo obrane.

To je jedini dio koji prikazuje ljude koji su ubijeni iz neposredne blizine, a ne gađani projektilima drona.

Više od trećine sadržaja ovog filma je lažno

Samo 27 sekundi od 42 sekunde može se povezati s videima koji su se pojavili na digitalnim platformama nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Neki od njih imaju vodeni žig @polkazov i mogu se pratiti do medijske operacije ukrajinskog bataljuna Azov. Ove snimke tvrde da prikazuju ukrajinske napade u opkoljenom gradu Mariupolju sredinom ožujka 2022.

Čini se da su neke snimke dobivene iz kompilacije o napadima bespilotnih letjelica ukrajinskih oružanih snaga u blizini Hersona od 18. ožujka 2022., postavljenih na Youtubeu. Jednu scenu, koja očigledno prikazuje protutenkovski raketni udar, objavio je na Telegramu 27. ožujka 2022. član ukrajinskog Komiteta za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajnu djelatnost Jurij Misjagin.

Kako je DW analizirao video

DW je verificirao materijal u postu @ArmedForcesUkr koristeći obrnutu pretragu snimaka ekrana (screenshot) svake scene da bi locirao porijeklo videa. Zatim su usporedili prva pojavljivanja dotičnih video snimki, kako bi utvrdili jesu li one napravljene prije ruske invazije Ukrajine 2022.

Za to postoji nekoliko korisnih sajtova kao što su TinEye i Yandex Visual Search kao i dodaci za pretraživače kao što je RevEye.

U viralnim video snimkama, vizualna moć često pobjeđuje istinu

U slučaju snimke koju je analizirao DW, a koju je objavio @ArmedForcesUkr - mnogi korisnici Twittera odmah su u komentarima napisali da sadrži snimke koji nisu ukrajinski. Ipak, video je do 12. travnja pregledan više od 160.000 puta, a većina korisnika slavi njegov sadržaj.