kritika sustava

Lauc: Zbog premalog broja testova vrlo vjerojatno je velik broj zaraženih koronavirusom kod nas neotkriven

10.03.2020 u 09:55

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od početka epidemije koronavirusa Covid-19 zaraženo 13 osoba. Dio javnosti vjeruje da je niska brojka zaraženih zapravo rezultat malog broja testova provedenih u Hrvatskoj te da je veći stvaran broj osoba koje su oboljele od koronavirusa. Sporno je i to što se testovi provode samo u Zagrebu

'Svaka zarazna bolest ima postotak neprepoznatih blagih oblika i to sigurno ima i ova', diplomatski je komentirala Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, teze da je u Hrvatskoj više zaraženih nego što se zna za N1.

Do ponedjeljka ujutro u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević obavljena su 344 testa, dok je, primjerice, u Sloveniji, u kojoj je prvi slučaj otkriven nakon Hrvatske, testirano 1227 ljudi, od čega je 23 oboljelo.

Iako je Stožer civilne zaštite objavio da se epidemiološka slika u Europi pogoršala te je uveden novi niz mjera, u Hrvatskoj se i dalje testiraju samo osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile u zahvaćenim područjima i razvile su simptome bolesti, piše Večernji.hr.

Također, testiranja se provode samo na jednom mjestu, u Klinici za infektivne bolesti. Prošlog tjedna najavljeno je da će uskoro krenuti s testiranjima i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ali ta mjera još nije zaživjela.

Stožeru civilne zaštite upućene su, naime, kritike zbog činjenice da se uzorci iz drugih krajeva Hrvatske, poput Rijeke, moraju slati u Zagreb na testiranje, čime se znatno produljuje vrijeme čekanja, iako za to u praksi nema nikakve potrebe jer svaki veći zavod ili bolnica s mikrobiološkim odjelom i PCR uređajem mogli bi provoditi testiranja, ali to i dalje nije dogovoreno.

I dok nadležni ponavljaju da za više testiranja 'nema potrebe', s njima se ne slažu svi iz struke.

'Znanstvenici su brzo shvatili potencijalne rizike, no političari uglavnom ne slušaju znanstvenike. Najbolji primjer je SAD, u kojem je neodgovorna antiznanstvena politika zavukla glavu u pijesak. Sada kada su konačno počeli provoditi testove shvatili su da im se bolest proširila čitavom zemljom i da je više nije moguće zaustaviti. Bojim se da je slična situacija i kod nas jer premalo testiramo, tako da je vrlo vjerojatno velik broj zaraženih neotkriven. S obzirom na intenzitet kontakata između Italije i Hrvatske, bojim se da kod nas postoje stotine zaraženih', kazao je za Večernji.hr naš poznati molekularni biolog Gordan Lauc.