POGODILA GA ANALIZA

Lalovac oštro opleo po HNB-u

04.06.2014 u 13:01

Bionic
Reading

U emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada ministar' financija Boris Lalovac rekao je da ne želi gubiti energiju na politička prepucavanja jer je usredotočen samo na deficit i mjere koje trebamo provesti. Ministar je oštro demantirao navode analitičara HNB-a da je proračun pred bankrotom, piše HRT

'Tako plasirati informaciju bez konzultacija s Ministarstvom financija smatram neodgovornim. Moram reći da me jako ražalostila neodgovornost monetarne vlasti da su komentirali nešto bez Ministarstva financija. I monetarna i fiskalna politika moraju zajedno surađivati na svojem cilju, to jest stabinosti. Davati ovakve informacije u javnosti izaziva određen bojazan i određenu nestabilnost, što je neodgovorno', rekao je ministar Lalovac.

Pojasnio je da se primjerice podaci o PDV-u za ovu i prošlu godinu ne mogu uspoređivati, jer npr. ove godine nemamo PDV pri uvozu. Naplata poreza nam je na razini od preko 93 do 95 posto i žao mi je što se kolege bave paušalnim ocjenama, a da imamo pritisak na proračun imamo, i to zbog dodatnih izdataka za subvencije poljoprivrednicima i zdravstvu, rekao je.

Kazao je i da se do kraja godine nije planirano novo zaduženje, osim eventualno za pretfinanciranje za slijedeću godinu, ali da si Ministarstvo i Vlada sada ne postavljaju neka ograničenja zbog nedavnih poplava, jer je prioritet pomoći tim ljudima. Ako se i ostvari neko zaduženje, ono bi prvenstveno bilo za likvidnost za najugroženije.

Među ostalim, Lalovac je potvrdio i da će uskoro, možda i u lipnju, u saborsku proceduru ići izmjene zakona vezanih uz veću odgovornost trgovačkih sudova u postupcima predstečajnih nagodbi, kao i o zakon kojim bi se omogućio osobni bankrot, za koji će se tražiti i podrška EK.

No, istaknuo je, sve se te promjene, kao i planirano uvođenje poreza na nekretnine treba dobro pripremiti, kako se ne bi napravio nered, već se sustavno rješavala ta pitanja.