O SASTANKU S EK

Lalovac: Neće biti sankcija iz Bruxellesa zbog švicarca

07.10.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Boris Lalovac, ministar financija, nakon današnje sjednice Vlade komentirao je jučerašnji luksemburški sastanak ministara financija 28 zemalja članica EU-a, na kojem se razgovaralo i o hrvatskom zakonu koji prisiljava banke da kredite u švicarskom franku prebace u eure

'Na raspravi sam jasno rekao koji su stavovi Hrvatske: da nismo prekršili ništa vezano za direktive i tijek kapitala koji je ulazio i vrlo jasno sam rekao - da je Hrvatska prije desetak godina bila u EU, 'švicarac' se ne bi mogao dogoditi jer bi direktive o zaštiti potrošača to zabranile. Nikakav protuargument ni austrijskog ministra ni Europske komisije nisam čuo. Kad nam daju odgovore na naše argumente da smo im prije dvije godine dali socijalni kriterij na koji se pozivaju, koji su sami mogli definirati, dobit ćete jasnu sliku o tome što je Komisija mislila po tom pitanju. Oni su objavili da će provoditi daljnju analizu te neće biti nikakvih sankcija i nikakvog dodatnog postupka, a mi ćemo se i dalje boriti argumentima', kazao je Lalovac.

Upitan kada očekuje odgovor, kazao je da ne zna, ali dodao je da je rasprava brzo zatvorena te da je na sastanku kazano kako oni vide da postoje dvije suprotstavljene strane: hrvatska i austrijska.

'Na nama je da dokažemo da su naši argumenti jači', pojasnio je Lalovac.

Naveo je i kako još nema podatke jesu li banke započele s konverzijom kredita iz franka u eure, ali i da je zakon jasan u tome kako ga trebaju provoditi te da u njemu piše kolike kazne mogu biti ako ga odluče ne provoditi.

Na pitanje kada će SDP predstaviti svoj gospodarski plan, kazao je kako je to pitanje za potpredsjednika Vlade, a da on, što se tiče njegova dijela, jasno komunicira o tome što se može očekivati iz njegova resora.

'Vrlo jasno ističem rasterećenje plaća, smanjenje dijela PDV-a i jačanje discipline, a što se tiče poreza, i olakšavanje i rasterećenje dijela troškova poduzetnicima', zaključio je Lalovac.