BEZ PROSTORA ZA POGREŠKE

Lagarde: globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2012 10:00
  • Objavljeno 18.03.2012 u 09:45
Christine Lagarde

Christine Lagarde

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Svjetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali visoka razina duga na razvijenim tržištima i rast cijena nafte predstavljaju buduće rizike, rekla je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u nedjelju u Pekingu.

"Globalna ekonomija se možda nalazi na putu oporavka, ali nema prostora za pogreške", kazala je Lagarde, naglasivši da znakovi ekonomske stablizacije dolaze nešto više iz Sjedinjenih Država nego iz eurozone, koja je, međutim, poduzela važne korake u rješavanju grčke krize.

"Svjetska ekonomija odmaknula se korak od ruba i imamo razloga biti optimisti. Međutim, optimizam nas ne smije uspavati i odvesti nas u lažan osjećaj sigurnosti. Još se uvijek moramo suočiti s velikim ekonomskim i financijskim ranjivostima", kazala je Lagarde, istaknuvši da su, kao prvo, financijski sustavi i dalje krhki zbog opterećenosti visokim javnim dugom u razvijenim gospodarstvima.

Kao drugi problem navela je rast cijena nafte što postaje problem globalnom razvoju. "I treće, raste rizik da će aktivnost u rastućim gospodarstvima u srednjem roku biti usporena", rekla je.

Lagarde je rekla i da treba hitno rješavati problem sve veće nezaposlenosti mladih te da sve zemlje moraju nastaviti s fiskalnim naporima, ako svijet želi da se stabilizacija globalne ekonomije nastavi. Razvijena gospodarstva moraju nastaviti s makroekonomskom potporom i uravnoteženom fiskalnom politikom, zajedno s reformama financijskog sektora i strukturalnim i institucionalnim reformama kako bi se popravila šteta nastala krizom i unaprijedila kompetitivnost. Rastuća gospodarstva moraju "kalibrirati" svoju makroekonomsku politiku kako bi im se ne bi dogodio pad kakav su proživjela razvijena gospodarstva, kazala je direktorica MMF-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi