U DOLENČIĆEVOJ REŽIJI

Lado pjeva i pleše na Kolindinoj inauguraciji

05.02.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Do inauguracije izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ostalo je još deset dana no još se ne zna kako će izgledati svečanost. Neki detalji ipak su procurili u javnost

Na ceremoniji inauguracije za glazbene izvedbe bit će zadužen Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, potvrđeno je za tportal.hr iz tog društva.

'Kako se radi o događaju od nacionalnog značaja za RH, Lado, kao jedini nacionalni i profesionalni folklorni ansambl u državi, nastupa bez naknade', kazali su nam u Ladu dodavši da zbog nestabilnog vremena još nije donesena konačna odluka o izvedbama i nošnjama koje će članovi ansambla nositi.

Na inauguraciji trebao bi, kako doznajemo, sudjelovati i zbor 'Ivan Goran Kovačić'.

Ceremoniju inauguracije, piše Jutarnji list, režirat će poznati redatelj Krešimir Dolenčić, koji tvrdi da neće biti spektakla, već da će svečanost biti decentna kao i dosadašnje.

Što se tiče same ceremonije, ona će biti nešto dulja nego prethodne inauguracije, no Dolenčić kaže da neće trajati više od sat vremena.

Poznato je i da je novoizabrana predsjednica odlučila u svečanost inauguracije vratiti tradicionalne nacionalne elemenate - počasno-zaštitnu bojnu u počasnim povijesnim odorama postrojbe te lentu.

Svečanost će započet nekoliko minuta prije podneva, kao što je započela i prethodna inauguracija Ive Josipovića. Podsjetimo, ceremonija njegove inauguracije 2010. započela je pet minuta prije podneva kada je kao posljednji uzvanik stigao njegov prethodnik Stjepan Mesić. Nakon što je Grički top označio podne i nakon što su prestala zvoniti zvona s Crkve Sv. Marka, hrvatsku himnu izveo je Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić' i dječji zbor 'Zvjezdice'.

Josipović i obitelj na pozornicu su stigli iz smjera Ćirilometodske ulice, nakon čega je uvodnu riječ održala predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Nakon toga Josipović je položio prisegu i održao inauguracijski govor. Inauguracija je završila trima pjesmama iz hrvatske zborske baštine: 'Crn bel' Igora Kuljerića, 'Voda zvira' Josipa Štolcera-Slavenskog i 'Zahvalnicom' Franje Dugana mlađeg.