bivši zastupnik

Lacković odustao od liste nezavisnih, napada četvrtu izbornu jedinicu

08.03.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Željko Lacković, bivši saborski zastupnik i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca, još prije koji tjedan najavljivao je zajedničku listu nezavisnih lokalnih čelnika za osvajanje Sabora, ali je uoči izbora odustao od toga jer ne može okupiti dovoljno kandidata.

Lacković je Hini izjavio kako se pokazalo nemogućim okupiti kritičnu masu nezavisnih kandidata, odnosno ideološki neopredijeljenih i dokazanih lokalnih čelnika, koji bi tvorili respektabilnu listu kojom bi parirali lijevom i desnom bloku na skorašnjim parlamentarnim izborima.

“Neodlučnost nezavisnih kandidata slomila je ideju o zajedničkoj listi koja bi pokrivala sve izborne jedinice“, kaže Lacković pritom žaleći što se Ratimir Čačić priklonio lijevom bloku, a druga zvučna imena su krenula samostalnim putem.

Ipak, razjedinjenost među nezavisnima nije obeshrabrila Lackovića u namjeri da ponovno sjedne u saborsku klupu pa se usredotočio na projekt spajanja nezavisnih gradonačelnika i načelnika u četvrtoj izbornoj jedinici.

Četvrta je izborna jedinica nakon izmjene izbornog zakona poprimila novi oblik, pa je Lacković energiju usmjerio na udruživanje nezavisnih gradonačelnika i načelnika od Podravine do Slavonije.

„Dio sastanaka s mogućim kandidatima već je odrađen, a konkretna imena doznat će se na konferenciji za novinare koju pripremamo za koji dan u Đurđevcu“, najavio je.

Svejedno im je koju opciju će podržati

Na upit koju opciju, HDZ-ovu ili oporbenu, priželjkuju pri sastavljanju buduće Vlade, Lacković kaže da je za njih to irelevantno jer će podržati onu stranu koja će podržati realizaciju njihovih projekata.

To uključuje ostvarenje projekata koji se tiču prometne povezanosti Podravine i Slavonije sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske te proglašenjem dijelova četvrte izborne jedinice parkom prirode.

Tu je i niz gospodarskih projekata, za koje Lacković tvrdi da će četvrtu izbornu jedinicu izdignuti iznad prosjeka razvijenosti u odnosu na ostatak Hrvatske.

Komentirajući dosadašnji angažman saborskih zastupnika iz bivše druge izborne jedinice, kaže da se ni SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić niti HDZ-ov Darko Sobota nisu iskazali kao osobe koje "drukaju za svoj kraj“.

Jakšić mandat saborskog zastupnika koristi isključivo za vlastitu promociju, a Sobota svoj mandat vidi kao "brzu cestu prema lagodnoj mirovini".

„S njima dvojicom nećemo doživjeti spajanje brze ceste Zagreba s Koprivnicom, niti proglašenje prostora uz Dravu parkom prirode“, tvrdi Lacković.