usporavanje širenja

Kurz pozvao Austrijance na dosljedno provođenje mjera opreza: Izdržite teško stanje

17.03.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je u utorak preko javne televizije ORF stanovništvo da izdrži teško stanje i da dosljedno provode stroge mjere koje je u ponedjeljak uvela savezna koalicijska vlada kako bi se usporilo širenje koronavirusa

"Molim vas da stroge mjere opreza i ograničenja kretanja dosljedno provodite kako bi se usporilo širenje koronavirusa", apelirao je u kratkom obraćanju narodu austrijski kancelar Sebastian Kurz. Dodao je da je ovo teško razdoblje i za one koji rade i koji ostaju u svojim domovima ali da je prijeko potrebno provoditi pooštrene mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

U Austriji su prema austrijskom ministru zdravstva i socijalne skrbi Rudolfu Anschoberu evidentirane 1.332 zaražene osobe, od kojih je osam ozdravilo. Provedeno je 10.278 testova na koronavirus.

Od koronavirusa preminule su tri osobe: dvije u Beču i jedna u Štajerskoj. Za preminulu 48-godišnju Bečanku koja je bila zaražena koronavirusom i provela tjedan dana u kućnoj karanteni još se čeka rezultat obdukcije.

"Imamo najveću zdravstvenu krizu u povijesti Austrije", rekao je ministar Anschober na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare i dodao da će se krajem tjedna vidjeti je li potrebno uvođenje dodatnih mjera.

Austrijska vlada proglasila je u utorak i dvotjednu karantenu za područje Alberga u Voralbergu gdje se povećao broj zaraženih. To je uz područje Heiligenbluta u Koruškoj i doline Paznauntal i Sankt Anton u Tirolu treće područje u potpunoj izolaciji u Austriji.

Zbog posljedica koronavirusa u jednom je danu, prema bečkoj gospodarskoj komori, bilo 16.000 zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

Kako bi ublažila gospodarske posljedice krize austrijska vlada stavila je na raspolaganje četiri milijarde eura za osiguranje radnih mjesta i pomoć poduzetnicima, te još dodatne dvije milijarde eura za kredite tvrtkama.

Kako bi se Austrijanci koji su na odmoru u državama diljem svijeta vratili u Austriju provodi se "najveća akcija povratka". "Jučer je bilo riječi o 30.000, a danas o 47.000 Austrijanaca koji su se registrirali i trebali bi se organizirano vratiti kući", rekao je austrijski ministar vanjskih i europskih poslova Alexander Schallenberg.