KAKVA 'SLUČAJNOST'

Kupio Bandićev stan pa izgradio fontane!

28.03.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Nakon što je Nervad Mešić (23) dao 135.000 eura u gotovini za stari stan zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tvrtka njegova oca Mešić com u posljednjih pet godina sklopila je poslove s Gradom vrijedne 204 milijuna kuna, piše 24sata Express

Tko je bio kupac njegova starog stana u Bužanovoj ulici, gradonačelnik Bandić krio je punih sedam godina, no tek nedavno 24sata Express došao je u posjed kupoprodajnog ugovora koji otkriva da je za 71,2 četvorna metra gotovo 135 tisuća eura izdvojio Nervad Mešić, koji je već u to vrijeme očito bio uspješan poduzetnik, jer je sa 23 godine novac dao u gotovini.

No mlađi Mešić Bandićev stan nije predugo zadržao u svom vlasništvu. Naime, već 2007., nakon što je sredio svu papirologiju, Mešić stan prodaje po u cent istoj cijeni po kojoj ga je stan - za 134.624,70 eura. Prema stručnjacima za nekretnine i javnoj objavi cijena nekretnina u Zagrebu, u razdoblju od prosinca 2005. do listopada 2007., cijene su u Zagrebu narasle minimalno 20 posto. To bi značilo da je od Bandića stan kupljen preskupo ili da je u konačnici prodan prejeftino.

U cijeloj priči u oči upada procvat poslovanja koje je od 2005. i kupoprodajnog ugovora doživjela tvrtka Mešić com. Dok su 2005. imali 86 milijuna kuna prihoda i 3,8 milijuna kuna dobiti, već sljedeće godine imaju 121 milijuna kuna prihoda i 18 milijuna kuna dobiti. Iako podaci o sklopljenim poslovima u 2006. s Gradom više nisu javno dostupni, sigurno je da je Mešićeva tvrtka te godine izravnom pogodbom dobila 2,8 milijuna kuna težak posao obnove terase u Prilazu Ivana Visine.

Javnosti su ipak dostupni podaci o poslovima između 2007. i 2012. koji pokazuju da je Mešić u tom razdoblju s Gradom Zagrebom sklopio 204 milijuna kuna vrijedne poslove. Pri tome je najplodnija bila 2007., kada je tvrtka Mešić com s Gradom sklopila poslove od 113 milijuna kuna, a u to se ubrajaju i obnova Histrionskog doma i sveučilišta u Sesvetama, rekonstrukcija škole Savski Gaj itd. Sljedećih godina, do 2012. težina poslova s Gradom je pala, no zna se da su za dva milijuna kuna sanirali šetnicu Dubravkin put, pri čemu su probili ugovoreni troškovnik za pola milijuna kuna što im je Grad isplatio. Slična situacija dogodila se i s rekonstrukcijom podruma Gradske kavane, gdje im je Grad povrh ugovorenih šest milijuna kuna, za dodatne radove isplatio milijun i pol kuna.

Mešić com uspio je dobiti i posao obnove ljetne pozornice na Tuškancu za 3,25 milijuna kuna, no najnoviji uspjeh su im 18,5 milijuna kuna teške tzv. Bandićeve fontane. Upravo u slučaju fontana Ministarstvo gospodarstva tvrdi da je natječaj namješten kako bi ga dobila tvrtka Mešić com s partnerima GIP Pionirom.

Iako bi često poslovanje tvrtke Mešić com s Gradom mogla biti slučajnost, indikativno je, piše 24sata Express, to što Nervad Mešić živi u istoj zgradi kao i zagrebački pročelnik za gradnju Davor Jelavić, koji prema svojoj dužnosti odlučuje o gradnji iz zagrebačkog proračuna.

Cijelu priču 24sata Express pokušali su provjeriti i kod gazde tvrtke Mešić com, Ahmeta Mešića koji je autoru teksta samo poručio da ga ostavi na miru. Bandić je pak prvo negirao da je Mešiću prodao stan, a nakon što je novinar kazao da ima kupoprodajni ugovor, Bandić je poručio da je stan prodao 'za nekih 150 tisuća eura, a garažu za 18 tisuća eura'.

'Imate sve papire. Ne znam kome sam ga prodao. Prodao sam onome tko je imao novac. Stan je prodan po cijeni kvadrature koja se tada mogla dobiti, kao što je i novi kupljen po takvoj cijeni. Meni je drago da brinete o mojoj imovini', kazao je Bandić