ne očekuje se poplava

Kupa u Karlovcu raste iz sata u sat, vrhunac se očekuje u petak ujutro

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 21:52
  • Objavljeno 29.09.2022 u 21:52
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Kupa u Karlovcu u 21 sat mjerila je 602 centimetra, što je osam centimetara više nego sat ranije, vrhunac se očekuje u petak ujutro, ali se ne očekuje poplava i proglašavanje izvanrednih mjera, rečeno je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite

Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini 'pripremnog stanja' i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

"Hrvatske su vode poduzele sve što je na dva današnja sastanka gradskog Stožera Civilne zaštite bilo dogovoreno, između ostalog i zatvaranje cijevnih propusta i kanala koji inače služe za odvodnju, kako ne bi ta voda poplavila objekte", rekao je Čičak.

Pojasnio je da se ne grade 'točkasti' sustavi obrane, pojedinačno po objektima, ali da su Hrvatske vode spremne i na takve intervencije, kad bi bilo potrebno.

Iznio je i podatak da je u Ozlju podijeljeno 2.000 vreća s pijeskom, i tisuću praznih, od Karlovca do Koritinje još 4.000 komada, uz PVC foliju, a vreće se nastavljaju puniti i dalje.

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miro Rade rekao je da se u Karlovcu vodni val očekuje u petak u prijepodnevnim satima, da vatrogasci imaju u pripremi 4.000 vreća s pijeskom, a da je tisuću njih odvezeno na moguća mjesta plavljenja Kupe u naseljima Brodarci i Pokuplje, te da večeras opskrbljuju i drugi dio Karlovca, nizvodno, i to na lijevoj obali Kupe.

  • +9
  • +6

Kupa se izlila i prije dva tjedna

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Vatrogasci su spremni na pomoć građanima, ako za to bude potrebe, naglasio je Rade.

Načelnica Stožera, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, opisala je angažman svih komunalnih tvrtki koje su još prije tjedan dana krenule s aktivnostima priprema za nadolazeći kišni tjedan, i to posebno zato jer je grad sada veliko gradilište i trebalo je otkloniti sve nedostatke i prijetnje.

U aktivnosti su uključeni povjerenici Civilne zaštite na terenu, odnosno predsjednici mjesnih odbora. Pod posebnom je paskom i zaštitom 17 kuća i sve su opskrbljene vrećama s pijeskom i folijama.

Kupa se izlila i prije dva tjedna

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Vodostaj je od podneva rastao i po 30 centimetara na sat, sada je usporio, ali još će rasti zbog obilne kiše na području Karlovca i zbog ogromnih količina kiše koja je pala u Primorsko- goranskoj županiji, tj, vode koja pristiže na karlovačko područje iz gornjeg toka rijeke Kupe u Primorsko- goranskoj županiji.

Prema najnovijoj prognozi Odjela za hidrološke prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, zbog dosad akumulirane oborine te prognoziranog nastavka oborine tijekom dana, noći i sutra (29./30.09.2022) na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti te središnje Hrvatske postoji mogućnost pojava bujičnih i urbanih poplava. Također, i dalje je moguć porast vodostaja na pripadnim vodotocima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!