PROTIV POLITIKE RELATIVIZACIJE

Kulturnjaci s Markova trga uputili apel Vladi za smjenu Hasanbegovića

04.02.2016 u 12:46

Prosvjed nezavisnih kulturnjaka za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Ispred Banskih dvora okupilo se 30-ak djelatnika u kulturi i pročitalo javni apel Vladi za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je dosad potpisalo oko 1.300 ljudi

Kulturnjaci smatraju da je njihov resor ugrožen i ponižen odlukom da se Ministarstvo kulture prepusti Hasanbegoviću kojega smatraju znanstvenikom 'potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulture i proizvodnje'.

Navode da apel njihove inicijative nazvane kulturnjaci2016 nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, nego poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti.

'Ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma, navodi se u javnom apelu koji je i urudžbiran u Vladu.

Među potpisnicima apela, koji u cijelosti možete pročitati ovdje, brojna su ugledna imena kulturne scene poput Dunje Vejzović, Sergeja Gorana Pristaša, Urše Raukar i Tihomira Milovca te mnogih drugih.

Hrvatska kultura - i Anja Šovagović i Oliver Frljić, i Histrioni i Montažstroj

'Hrvatskoj treba kultura raznolikosti, a ne jedna nacionalna paradigma koja će postrojiti pod jednom kapom sve što se u Hrvatskoj kulturi događa, a isključiti velik dio toga. U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića. Jednake prilike i jednake uvjete moraju imati i Histrioni i Montažstroj', upozorio jedramaturg i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Goran Sergej Pristaš i podsjetio da se 'u hrvatskoj kulturi trenutno četiri grada natječu za Europsku prijestolnicu kulture, a istup ministra kulture, njegova retorika ozbiljno ugrožavaju njihove prilike da to i ostvare'.

'Ono što mi tražimo jest ministra kulture koji je pročitao barem Povelje UNESCO-a, temeljne kulturne političke strategije u Europi, sve one koje su i dosad pisane u Hrvatskoj, koji poznaje kulturu, koji poznaje kulturnu scenu i koji nema namjeru nikoga isključiti', opetovao je i poručio: 'Ako ministar kulture i premijer misle da će na ovaj način zaustaviti jedan dio kulturne produkcije u Hrvatskoj, varaju se. Mi ćemo se sljedeće četiri godine baviti više kulturom, a prije svega onda i njima ako to traže.'

Partijska diferencijacija i kulturna revolucija na djelu

Pisac Dražen Katunarić istaknuo je da on 'nije ni lijevo ni desno' orijentiran te da je 'kritizirao i prethodnu politiku što mu', istaknuo je, 'daje moralno pravo da kaže kako je Vlada najavljivala da će na ovo osjetljivo mjesto postaviti jednu stručnu osobu'. 'No tu se stvar izjalovila i postavljena osoba je polarizirala hrvatsku javnost i hrvatsku kulturu te je na djelu partijska diferencijacija na poštenu inteligenciju i one koji su nepodobni – provodi se svojevrsna kulturna revolucija', upozorio je Katunarić naglasivši da aktualni ministar 'nije ni demokrat, ni antifašist, a usto je i nekompetentna osoba'.

'Ostali smo zatečeni izborom Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture. On nema nikakvog iskustva u vođenju neke kulturne institucije, ne poznaje mehanizme lokalne i međunarodne suradnje i iskorištavanja europskih fondova, ne poznaje komplicirani i suptilni sustav kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje', istaknula je glumica Urša Raukar te upozorila i da je mnogobrojnim javnim izjavama 'svjedočio i svjedoči o svojim ekstremističkim stajalištima koja su u suprotnosti s temeljnim odredbama Ustava'. S obzirom na to, neprihvatljiv je da vodi ikakvo ministarstvo, a kamoli ministarstvo kulture, upozorili su kulturnjaci.

Operna pjevačica Dunja Vejzović ustvrdila je da ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu, tolerantan i ne smije biti ekstremistički usmjeren, a umjetnici moraju biti senzibilni na pitanja slobode i imati ministra koji im tu slobodu garantira: 'Ove stranke koje sada tvore Vladu nisu imale izrazitu podršku stanovništva da bi odabirom svojih ministara sada ukazivali na to kojim će putevima ići u svojem djelovanju i mislim da im birači nisu dali mandat za nazadnjaštvo, već progresivne reforme.'