STATISTIČKA GIMNASTIKA

Kukuriku vlada ne stvara tjedno 500 radnih mjesta, nego gubi 207

12.10.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Umjesto 500 radnih mjesta svaki tjedan, kako se hvali SDP putem svojih predizbornih plakata, Kukuriku koalicija od kolovoza 2012. do kolovoza 2015. gubila je tjedno 207, odnosno sveukupno 32.230 radnih mjesta – izračunao je Jutarnji list koji je usporedio broj zaposlenih početkom i krajem mandata ove Vlade dok se SDP ograničio samo na prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na lani

SDP-ov izračun pokazuje mogućnosti koje pruža statistika: odabere li se dobre kriterije, statistika može podržati gotovo svaku tezu, podsjeća Jutarnji list, koji je računajući shvatio da je stvarni podatak kad se računa na SDP-ov način još i veći nego što je ta stranka istakla te da je SDP u prvih sedam mjeseci ove godine stvarao 573 nova radna mjesta tjedno, a u prvih šest čak njih 631.

Međutim, SDP je kao početni mjesec svojeg izračuna uzeo podatak Hrvatskog mirovinskog zavoda o broju osoba koje su plaćale mirovinsko osiguranje u siječnju ove godine – mjesecu u kojem je zaposlenost u Hrvatskoj pala na rekordno nisku razinu, najnižu u posljednjih 15-ak godina. U siječnju ove godine, prema podacima HZMO-a, radilo je 1.387.337 ljudi, njih 67.000 manje nego u siječnju 2012., kad je na vlast stupila Vlada Kukuriku koalicije.

Kao krajnji mjesec SDP-ova izračuna uzet je srpanj, a to je mjesec u kojem zbog turističke sezone radi najviše ljudi. Iako ih je ovog srpnja radilo 35.000 manje nego 2012., zbog činjenice da ih je ove godine u jeku sezone zaposleno više nego prošle godine, a da je startna pozicija (siječanj) bio bitno niži nego inače, došlo se do ovakve matematičke konstrukcije. No podaci će pokazati da će zaposlenost u rujnu i osobito, listopadu, nakon završetka turističke sezone opet ozbiljno pasti.