PRIJATELJSTVO IZ INTERESA

Kukurikavci demonstriraju zajedništvo pred EU izbore

31.03.2014 u 10:41

Bionic
Reading

U dvije i pol godine na vlasti šefovi stranaka Kukuriku koalicije u punom sastavu okupili su se samo jednom, i to prije dva mjeseca. Danas se sastaju drugi put, ponovno iz čistih stranačkih interesa i pozicioniranja u Europskom parlamentu

Zoran Milanović (SDP), Vesna Pusić (HNS), Boris Miletić (nedavno zamijenio Ivana Jakovčića u IDS-u) i Silvano Hrelja (HSU) sastaju se u ponedjeljak u 12 sati na Iblerovom trgu u Zagrebu kako bi potpisali Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament.

Prije godinu dana vladajuća koalicija izašla je na izbore za EU parlament u krnjom sastavu - bez IDS-a. Tadašnji šef istarske stranke Ivan Jakovčić bio je u vrlo lošim odnosima s premijerom Zoranom Milanovićem, a on je i na prošlogodišnjim lokalnim izborima odbio suradnju s IDS-om u Istri.

Rezultati prvih izbora za EU parlament u Hrvatskoj bili su poražavajući za demokraciju jer izlaznost je bila među najnižima u Europi - 20,84 posto. No, bio je to i poraz za SDP, HNS i HSU koji su za gotovo jedan posto kaskali za HDZ-ovom koalicijom (HSP, AS, BUZ).

Promjenom vlasti u IDS-u odnosi snaga u koaliciji su se uravnotežili, a političkom trgovinom Ivan Jakovčić dobio je ono što je tražio i prošle godine - vrlo visoko mjesto na koalicijskoj listi za Bruxelles.

Milanović je u toj trgovini morao svog jakog kandidata Tonina Piculu staviti na (pre)nisko peto mjesto, a Ivan Jakovčić dobio je čak četvrto mjesto. Nositelj liste je bivši potpredsjednik Vlade, a danas povjerenik Europske komisije Neven Mimica (SDP). Drugo mjesto zaradila je Biljana Borzan (SDP), a treće HNS-ov Jozo Radoš.

Kako vide svoju novu suradnju pred nove EU izbore (ovaj put za četverogodišnji mandat), otkrit će na konferenciji za novinare u podne u središnjici SDP-a u Zagrebu.