nekretnina u markuševcu

Kujundžić objasnio zašto mu je kuća prijavljena na upola manju vrijednost: Tako su mi stručnjaci rekli

22.01.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je, slijedom upita i nagađanja o vrijednosti obiteljske kuće u Markuševcu, priopćenjem izvijestio da je kuću kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura, da je njezina vrijednost po procjeni stručnjaka, 2016. bila oko 120.000 eura, a da danas vrijedi oko 250.000 eura

Kujundžić navodi da su kuću u Markuševcu, veličine 120 metara četvornih, supruga i on kupili 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ uz kamatnu stopu 6,40 posto. "To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene na najnižoj razini", ističe ministar zdravstva.

U ožujku 2016. godine, sedam mjeseci prije nego je izabran za ministra, navodi Kujundžić, "reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65 tisuća eura kojeg je moja supruga podigla u OTP banci uz kamatu od 2,99 posto".

"Tržište nekretnina se 2016. godine, (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu), počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a s obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", navodi Kujundžić.

Ministrovo priopćenje uslijedilo je nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavilo da će provjeriti podatke iz njegove imovinske kartice, a temeljem pisanja medija o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.

Portal Telegram je u utorak je, naime, objavio da je Kujundžićeva obitelj krajem prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić, a tu kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila je 1.462.500 kuna. Pritom su upozorili da u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu.

Ministar zdravstva nakon toga je naveo da su za kupnju kuće u Maksimiru podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće. "Dakle, sve transparentno i zakonito. Kupnju kuće sam prijavio Povjerenstvu", istaknuo je pritom Kujundžić.

Nakon članka kojim se dovodi u pitanje transparentnost kupnje te nove kuće, portal Telegram objavio je danas da je Kujundžić u imovinskoj kartici za kuću u Markuševcu, u kojoj trenutno živi, iskazao manju vrijednost od realne, naveviši da vrijedi 900.000 kuna, iako su je vještaci procijenili na više od dva milijuna kuna.