RJEŠENJE NA VIDIKU

Kujundžić: Prekovremene treba refundirati, šef komore: Treba reagirati prema liječnicima koji nisu tužili

17.12.2019 u 08:48

Bionic
Reading

O problemu prekovremenih sati u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh

To je problem koji postoji i koji treba riješiti, ali se nije mogao prije nego Vrhovni sud izrekne svoje mišljenje. Kad smo pregovarali o kolektivnom ugovoru, znali smo i brzo se sa sindikatima dogovorili da dok traje proces na sudu ne možemo to rješavati, rekao je ministar Kujundžić.

'Vrhovni sud, neovisno tko što misli o tome je li to pravedno i je li to formalno, rekao je svoje i mi to moramo poštovati i naravno da ćemo naći rješenje. Jer to sam bezbroj puta rekao je i dok je trajao proces - normalno je da ljudi za isti posao budu plaćeni isto. Što se tiče uvjeta rada i iznimne odgovornosti, to treba refundirati ljudima za dežurstva koja se protežu zadnjih šest godina', rekao je Kujundžić.

'Gotovo prije dvije godine ukazivali smo na ovaj problem i na već postojeću sudsku praksu te smo već imali pravomoćne presude. One su krenule iz Osijeka i praktički je sudska praksa već bila ustaljena. Da je tada bilo drugačijeg promišljanja, početkom 2017., ovakav problem ne bismo imali 2018. Vrlo vjerojatno bi se išlo u neku vrstu nagodbi, izbjegli bi se sudski troškovi i troškovi odvjetnika. Sad kad smo već u ovom trenutku, kada je 4000 liječnika na sudu, treba žurno reagirati prema kolegama koji još nisu tužili jer sigurno još ima toliko ne samo liječnika, nego i drugih zdravstvenih radnika koji se još nisu odlučili tužiti svoju ustanovu', rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Luetić.

'Stvari su potpuno jasne. Naravno da smo zadovoljni, to je satisfakcija, to je potvrda da smo poduzeli pravu akciju, da smo bili u pravu što smo išli u tu akciju iako nije bilo jednostavno jer su to ogromni troškovi za Hrvatski liječnički sindikat koji je pozvao svoje članove i obećao im da će pokriti sve te troškove', istaknula je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Čulinović Čaić.

'Ravnatelji se mogu ponašati samo na jedan način, a to je na zakonit način. Što se mene tiče, zapravo je stvar vrlo jasna i čim je Vrhovni sud donio pravno shvaćanje, mislim da je jasna. Mi ćemo se ponašati zakonito, kao i do sada', rekao je ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh Mladen Bušić.

Liječnika je 19.000, s onima koji su umirovljeni, 15.000 je radno aktivnih, a 3000 ih je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ne ostvaruju toliki broj prekovremenih te nemaju taj problem, istaknuo je Krešimir Luetić.