Kruh naš svagdašnji

Kruh naš svagdašnji

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

... je tekst Vlaste Prohaske Jarec, popraćen fotkama Ivana Marenića i Maje Danice Pečanić, koja je nazočila snimanju fotaka za prvu kuharicu drage mi Maje Kefeček na temu - kruh i peciva. Dok sam se ja smucala po svijetu, ekipica je radila punom parom. Pa pogledajmo & pročitajmo ...

Vlastinim riječima;

Z'guglate li ovu izreku, dobit ćete sve važno vezano za ovu brašnastu deliciju koju jedu ljudi svih rasa, kultura i religija. Saznat ćete tu ponešto o značenju kruha za pojedinca, obitelj i zajednicu, ali i otkriti goruća pitanja vezana za industrijsku proizvodnju hrane koja muče današnji svijet i koja nas pozivaju da se zapitamo što zapravo jedemo? A kruh koji danas jedemo uglavnom je lišen hranjivih tvari, da ne govorimo o gurmanskom užitku. Julia Child se s pravom pita: „Kako nacija može biti velika kad jede kruh čiji je okus jednak Kleenexu?“ A tu se ne bi smjelo zanemariti ni pitanje sreće i zdravlja.

No, do nas je doprla glasina koja se pokazala istinitom. Maja Kefeček, mlada zaljubljenica u zdravu prehranu i voditeljica brojnih radionica na istu temu, već niz godina posvećena je kruhu i pecivima. Njezina je želja bila ponovno popularizirati neke tradicionalne načine pripreme kruha od zdravih, ekoloških namirnica, ali i kreirati domaće i slasne varijante u današnje vrijeme omiljenih nam komercijalnih brašnastih proizvoda. Mi mislimo da je u tome uspjela, a vi nam nemojte vjerovati vec sami provjerite u Majinoj prvoj kuharici Kruh i peciva (Planetopija, 2013.) koja je ugledala svjetlo dana.

Foto: Ivan Marenić

Foto: Ivan Marenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Ivan Marenić

Foto: Ivan Marenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Ivan Marenić

Foto: Ivan Marenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Ivan Marenić

Foto: Ivan Marenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Foto: Ivan Marenić

Foto: Ivan Marenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jeste li se ikad zapitali kako se radi kuharica? Bili smo na snimanju i evo što smo zabilježili:

Foto: Ivan Marenić
Blues je za jazz isto što i dobar kvasac za kruh. Bez njega nema dizanja! A kvalitetan je kvasac moguće pripremiti kod kuće

Foto: Ivan Marenić
Mogućnosti je - bezbroj. Only Sky is the Limit!

Foto: Ivan Marenić
Evo Majo, ja svoje izmijesila i ispekla!

Foto: Ivan Marenić
Kruh je gotov i set je spreman! Kao i kraljica food fotografije u Hrvata - Maja Danica Pečanić

Foto: Maja Danica Pečanić
Maja izoštrava i misli: Uh, što sam gladna. Za vas kojima je ovo potaknulo slinocur - u nastavku objavljujemo recept
smotanoga kruha (vidljivog na fotkici)

Kruh Smotanović ;)

300 ml mlake vode
1 suhi kvasac
1 žlica agavinog sirupa
500 g polubijelog ili bijelog brašna
1 žlica soli
30 g margarina s maslinovim uljem
50 do 70g margarina s maslinovim uljem

 
U mlaku vodu stavite kvasac i agavin sirup. Ostavite da se diže oko 10 minuta
Pomiješajte brašno i sol te dodajte margarin i dignuti kvasac. Zamijesite kompaktno tijesto.

Poklopite plastičnom folijom i ostavite da se diže 1 do 2 sata
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premažite margarinom u tankom sloju i preklopite. Opet razvaljajte i premažite.
Ponovite postupak još nekoliko puta.

Posljednji put tijesto zarolajte u roladu, narežite nožem ili lopaticom za tijesto i stavite u nauljeni kalup (ostavite malo prostora između rolica). Ostavite da se diže oko 1 sat

Pecite na 200 C oko 30/40 minuta

Po želji u margarin možete dodati i neke začine kao npr. provansalsku mješavinu začina, ružmarin, crvenu papriku, chili, češnjak, svježe začine ...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!