SLOŽENI PROCES

Krstičević o nabavci aviona: Volim dobiti najbolje za Hrvatsku, ali moramo gledati kako je našem seljaku, učitelju, teti u vrtiću

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 16:46
  • Objavljeno 07.02.2019 u 16:35
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da ne odustaje od stajališta da su Hrvatskoj potrebni višenamjenski borbeni zrakoplovi, a koje će se avione nabavljati odlučit će se nakon detaljne analize propale nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak

Nakon predstavljanja Plana nabave MORH-a u 2019. Krstičević je na pitanje novinara opovrgnuo spekulacije da Hrvatska neće nabaviti borbene zrakoplove jer u prezentiranoj dokumentaciji nije navedeno kakve avione i od koga Hrvatska u drugom pokušaju namjerava kupiti.

"Čeka nas prvo saborska rasprava, interpelacija, radimo temeljitu analizu procesa. Kad napravimo temeljitu analizu, pristupit ćemo izboru višenamjenskog borbenog aviona. Vidimo da je proces vrlo složen, trebamo pogledati sve i vidjeti kako tu priču, koja je bitna za budućnost, riješiti. Jasno da bismo voljeli u svemu tome imati nadstranačku priču", rekao je Krstičević.

Ponovio je kako je cijeli proces propale nabave bio čist, detaljan i transparentan te da Hrvatska nije odgovorna ni za što, ali treba sagledati naučene lekcije i vidjeti kako to ubuduće riješiti.

Na pitanje o premijerovim najavama da će tražiti dodatne aktere koji će preuzeti odgovornost za nabavu aviona, Krstičević je odbacio nagađanja da mu premijer ne vjeruje i da traži dodatnu kontrolu.

"Što se tiče povjerenja, ja sam tu, ministar sam i mislim da to nije točno", ustvrdio je.

  • +2

Krstičevićev let u američkom F-16

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nacionala garda Minnesote

I dosad su, kaže, i drugi osim MORH-a bili uključeni u proces nabave, ali priča je složena i misli da u nju treba uključiti "sve ono što Hrvatska ima".

Na pitanje je li i dalje za nabavu novog američkog F-16, ministar je odgovorio kako će se, kad naprave analizu, vidjeti u kojem pravcu će to ići.

"Uvijek volim dobiti najbolje za Hrvatsku, ali moramo svi u procesu imati odgovornost za porezne obveznike. Moramo gledati kako je našem seljaku, učitelju, teti u vrtiću, moramo odgovorno sagledati mogućnosti Hrvatske", poručio je Krstičević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!