TATARI PROTIV TATARA

Krimski Tatari kočaricama namjeravali blokirari Kerčki tjesnac

27.06.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Krima Ruslan Balbek izjavio je danas da je organizator blokade Krima Lenur Islamov pripremao diverziju u Kerčkom tjesnacu, čiji je cilj bio prekinuti trajektni promet između poluotoka i kopnenog dijela Rusije

Prema Balbekovim riječima, operacija je planirana za početak lipnja, međutim prekinuta je u posljednji trenutak iz tehničkih razloga, točnije zbog kvara jednog broda. Naime, prema planu, lažni ribarski brodovi trebali su isploviti na pučinu i potom blokirati tjesnac.

'Islamov je još jednom potvrdio svoj teroristički karakter. Planirao je posebnim, nasumično razbacanim dugim čeličnim kablovima, koji bi se mogli uplesti u propelere i dovesti do tragedije, blokirati put brodovima i trajektima u Kerčkom tjesnacu', izjavi je Balbek.

Pritom je dodao da je videosnimke pripreme diverzije pribavio jedan stanovnik Krima koji je na prijevaru dospio u Islamovovu volontersku bojnu, a kada je saznao o predstojećoj operaciji, vratio se na Krim i predao se vlastima.

'Ovo je zanemarivanje i zlostavljanje tradicionalnih vrijednosti islama. Mjesec Ramazan propisuje prekid svih sukoba, pa čak i svađa sa susjedima. Islamov i njegovi sljedbenici koriste islam kao paravan za svoje mrske postupaka protiv svojih muslimana i bivših zemljaka krimskih Tatara', smatra zamjenik premijera Krima.

Inače, nekoliko dana ranije krimska tužitejlica Krima Natalija Poklonska priopćila je da je za trojicom organizatora prehrambene i energetske blokade Krimskog poluotoka objavljena potjernica. Za Mustafom Džemilevim i Refatom Čubarovim objavljena je međunarodna, a za Lenurom Islamovim federalna potjernica.
424087,317231,417402,374507