'KARTE NA STOL'

Krešimir Macan: HDZ će biti dobra oporba

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 17:34
  • Objavljeno 30.11.2011 u 09:41
Kosor hdz skup

Kosor hdz skup

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Unatoč izrazitoj nadmoći Kukuriku koalicije nad HDZ-om, naš najpoznatiji stručnjak za političke kampanje, Krešimir Macan, ne vidi u tomu i potvrdu da je Hrvatska politički skrenula ulijevo. Baš naprotiv, smatra da ta koalicija danas ima manje glasova nego što su ih njezine članice zajedno dobile na prošlim parlamentarnim izborima 2007. godine

Dvostruku prednost pred glavnim konkurentom, što je 'kukurikavcima' danas daju ankete, Macan tumači međusobnom sinergijom okupljenih stranaka. Stoga uspostavu koalicije smatra ključnim i jedinim bitnim potezom Zorana Milanovića na predstojećim izborima koje je, upravo stoga, već dobio na bodove.

HDZ-u predviđa nešto bolji izborni rezultat od 20 posto, koliko mu daju ankete, jer 'danas baš nije društveno poželjno priznati da će se glasovati za HDZ. No, takvo navijačko ozračje protiv HDZ-a može biti stimulativno po njihovu kampanju', smatra Macan, jer će stranka mobilizirati baš sve svoje poklonike za izlazak na izbore. Stoga je poruka 'Najbolji smo kada je najteže' usmjerena upravo njihovim glasačima, a dosjetili su je se kada su počeli primati udarce sa svih strana.

'Jadranka Kosor obraća se isključivo svojim biračima jer svjesna je da nikog drugog ne može dobiti. Njezin je cilj napraviti što bolji rezultat unatoč anketama, što predstavlja uzlaznu putanju', ističe Macan u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije.

Nedostaje karizmatični lider poput Sanadera

U razgovoru s urednikom emisije Goranom Flauderom, ocjenjuje da Hrvatskoj nedostaje karizmatični lider kakav je bio Ivo Sanader.

'Što god mu prigovarali, on je prvo svojim nastupima, pa onda kontrolom medija, privlačio pozornost. Bio je zavodnik i javnost je to voljela. Zbog toga joj je bio najveći šok osvijestiti se nakon svih otvorenih istraga oko Sanadera. Ostali lideri na obje strane nisu se uspjeli nametnuti poput njega. Gospođa Kosor za to je imala priliku kada je proglasila program gospodarske obnove, ali je onda odustala od njega. Milanoviću tek predstoji pokazati kakav će biti premijer, ali za sada ne imponira. Radio je na sebi četiri godine i shvatio gdje je griješio. Jadranka Kosor se u jednoj fazi previše smijala, čak i dan prije nego što je pokrenuta istraga protiv HDZ-a, pa su ljudi shvatili da to nije primjereno situaciji. Strategija je očito bila da se vedrinom suprotstavi Milanovićevoj ozbiljnosti, što upućuje na to da se pokušavalo doći do liderskog fajta, ali se stalo na pola puta. Nisam siguran bi li Zoran Milanović odnio tako nadmoćnu pobjedu u sučeljavanju s gospođom Kosor, kao što je sada odnosi u anketama', razmišlja Krešimir Macan, vlasnik i direktor Agencije za odnose s javnošću Manjgura.

HDZ-u predviđa da će biti dobra oporba, za razliku od SDP-a koji smatra 'kazališnom' oporbom, jer su tek potkraj mandata oštrije počeli istupati u javnosti. A bilo je prilika kada su mogli rušiti i vladu! Macan očekuje i višu razinu kulture političkog dijaloga, već stoga što Milanović nikad nije pristao na međusobno vrijeđanje.

Sklon je povjerovati tvrdnjama Jadranke Kosor da ništa nije znala o financiranju svoje predsjedničke kampanje 2005. godine. 'U izbornim kampanjama obično se samo jedna, najviše dvije osobe skrbe o financiranju i one znaju sve (ako znaju), pa ona nije morala znati visinu troškova kampanje. Problem je, pak, što je gospođa Kosor ipak potpisala financijski izvještaj, koji joj je pripremila stranačka služba', nastoji opravdati njezino nepoznavanje visine troškova, ali odmah primjećuje da, primjerice, nije potpisala ugovor s Bechtelom kada joj je to bilo ponuđeno.

Kraj Bandićeve političke karijere

Macana zbunjuje činjenica da je onaj tko je u HDZ-u otvorio borbu protiv korupcije, morao biti svjestan da će ta borba u jednom trenutku doći i pred njihova vrata. Usprkos tomu, nije to iskoristio i javno poentirao pokazujući kako se u toj istrazi nema čega plašiti!

'Zašto gospođa Kosor to sada ne koristi u ovoj priči, jer to je njezin rezultat?' čudi se Macan. HDZ-u priznaje da je dobro stisnuo Kukuriku koaliciju oko slučaja varaždinskoga gradonačelnika Habuša i njegove vožnje u pijanom stanju, čime su stvorili dobar dojam u javnosti.

Hrvatskim laburistima Dragutina Lesara i Ljubi Jurčiću koji na izbore ide s umirovljenicima, daje veliku priliku. Lesar će pokupiti glasove jer je govorio ono što Kukuriku koalicija nije htjela: otvarao je probleme povlaštenih mirovina, zagovarao ukidanje devizne klauzule protiv kredita u švicarskim francima..

Kako se HSU utopila u Kukuriku koaliciju, a umirovljenici su nepovjerljivi i baš ne razumiju da se ta koalicija zalaže za umirovljenike, zaokružit će listu na kojoj piše da je čine umirovljenici - dakle onu Ljube Jurčića s Blokom umirovljenici zajedno, koji je lukavo iskoristio svoje ime u kombinaciji s umirovljenicima.

'HSLS je krenuo s dobrim ekonomskim programom, ali prekasno. Kampanja s nepotpisanim plakatima nije bila loša, ali ako vam treba vrijeme da shvatite štos, pa dok se to ispriča… To je bila dobra ideja, ali priča se nije otvorila, nije bilo drugog čina. Osim toga, Darinko Kosor ima plakat na kojemu je njegova slika, ali piše samo HSLS, a ne i njegovo ime.

Ovi bi izbori mogli biti i završetak političke karijere Milana Bandića, koji opet srlja nepripremljen u kampanju. On nema šanse. U sličnoj je situaciji i HSS kojega je HDZ potrošio, ali nije za to kriv HDZ, nego HSS što ništa nije radio. Oni su bili tihi koalicijski partner i postali su blijedi. Onda vam Friščić ide u II. izbornoj jedinici, iza njega je Bajs, najpopularniji ministar, a nemaju šanse dobiti dva mandata, Marijana Petir podijelila se s Borkovićem i postoji mogućnost da ne prođe u VI. izbornoj jedinici.

Ostaju Pankretić u VII. i Jambo u X. izbornoj jedinici i bit će uspjeh ako budu imali klub s tri zastupnika', ocjenjuje Krešimir Macan i zaključuje: 'Kako pobijedite, tako ćete i vladati, pa ako ste vlast dobili na dar, pitanje je hoćete li moći vladati s takvom odlučnošću kao da ste vlast uzeli. Strah me hoće li nova vlada vladati mlako, kakva joj je bila i kampanja.'

Prema njegovu mišljenju, predizborne ankete malo precjenjuju izlaznost birača na izbore i bude li hladan i neugodan dan, mnogi bi mogli ostati kod kuće, a neke liste izgubiti poneki mandat. Na kraju, upravo zbog mlake kampanje predviđa da će na izbore izići nešto više od 60 posto birača.

izborni automat

izborni automat

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!