POZIV VLASTIMA

Krenulo opasno bančenje turista po Dalmaciji, svjedočanstva su potresna

21.06.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Neobuzdane zabave turista po Jadranu obilježavaju i ovu turističku sezonu. Ako je suditi po društvenim mrežama, stroge kazne za bančenje u centru Splita zasad ne postižu učinak, a sve veće probleme zbog pijanih stranaca imaju i Hvarani

Stanovnici splitskog Geta već dugo dokumentiraju alkoholizirane turiste koji plaze po kalama Dioklecijanove palače nakon cjelonoćnih provoda. Među posljednjim objavama na Facebook stranici GetDirekt je i fotografija mlađe žene u ležećem položaju nasred šetnice, snimljena jutros u 4 sata.

Možda se turisti kod nas opuste jer znaju da smo jedna od najsigurnijih turističkih destinacija na svijetu. Ali, kada se zagrebe po površini, ipak je tužno da ti mladi ljudi nemaju prijatelje koji ih neće ostaviti da leže na cesti i nastaviti partijati bez njih, bez obzira koliko je u Splitu 'sigurno' spavati na cesti, piše Dalmatinski portal.

Krenula su odmah i reagiranja na društvenim mrežama. 'Je li uopće živa? U ovoj pozi može vrlo lako doći do gušenja rigotinom'; 'Ove i ovakve slike po gradu postaju sve tužnije i tužnije. Ostavljaju gorak okus uz neizbježno pitanje do kojeg evolucijskog ciklusa smo stigli? Postoji li uopće više povratak u okvire normalnog?'; pitaju se korisnici Facebooka.

Poznata spisateljica, umjetnica i novinarka Tonka Alujević podijelila je jutros vlastito iskustvo s partijanerima na Hvaru. Drama je počela oko 6 sati, kada je njezina kuja Aši počela lajati, a ona se spustila s kata kuće da vidi zašto su se uznemili njezini bolesni i stari roditelji.

'Oni bolesni i stari stoje isprid vrata a sa druge strane naziren plavu ricastu glavu naslonjenu na staklo i čujen di buba po njima i tuče po kvaki', piše Alujević, prenoseći dijalog između roditelja u kojemu majka moli oca da se smiri i kaže da je ona već zvala policiju. Isto je učinila i susjeda, kojoj se pijana turistkinja 'popela u stan', odakle je pala i 'razbila se'.

  • +18
Turisti provod Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov / PIxsell

'Ne, neman empatiju, niti malo. U naš dvor ni Hvarani ako ih ne čekaš na ulicu, ne znaju doć. Oću reć nismo izloženi. Mi smo jedan sakriveni kantun. Ovo moji u 80 godin nisu doživili. I mogu samo zamislit šta je noćas i jutros po gradu i na Hitnoj. Gradonačelniče, ukidaj pub crawl, minjaj politiku noćnih klubova, zovi interventnu dok ti je na vrime. Nije dobro!', poručila je Alujević na svojoj Facebook stranici.