ipak manje turista

Krenula sezona: Stari gosti ostaju vjerni Jadranu i u pandemiji

25.06.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Od početka godine u Hrvatskoj je ukupno bilo dva milijuna gostiju ili 57 posto više nego lani, ali još uvijek i 67 posto manje nego u istom razdoblju 2019., a tradicionalno najbrojniji su Hrvati i Nijemci, piše u petak Večernji list.

Domaći gosti su najbrojniji i do jučer ih je bilo 770.000, a drugih po brojnosti su Nijemaca kojih je 12.000.

Nijemci i Hrvati tradicionalno su najbrojniji gosti na Jadranu, a potom slijede Austrijanci, Slovenci, Talijani, Poljaci, Česi, Britanci i Mađari. Brojku od pola milijuna gostiju na našoj obali u pravilu prelaze i Francuzi, Amerikanci, ali i susjedi iz Bosne i Hercegovine, a blizu su joj i Nizozemci te Slovaci.

U pandemiji apsolutni brojevi nisu ostali isti, lani se domaći turizam morao zadovoljiti tek svakim drugim noćenjem u odnosu na njihov broj u pretpandemijskoj 2019., ali hrvatski turizam, uz male izmjene u redoslijedu, i dalje živi od istih, dobro poznatih gostiju.

 Na vrh liste najbrojnijih gostiju lani su tako izbili domaći gosti, potisnuvši Nijemce na drugo mjesto. Slovenci su zasjeli na treće mjesto, potom su brojnosti slijedili Poljaci i Česi, a Austrijanci su potisnuti na šestu poziciju. Britanaca, kojih je prije pandemije bilo gotovo 900.000 i koji su još uvijek najveća nepoznanica za ovu sezonu, lani je bilo samo 127.000. 

 Dosadašnji dio 2021. pokazao je, pak, da su na Jadranu uz naše građane dominantni Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Česi, a sličan scenarij očekuje se i u nastavku.

 Od početka godine u Hrvatskoj je ukupno bilo dva milijuna gostiju ili 57 posto više nego lani, ali još uvijek i 67 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

 "U Hrvatskoj već danima bilježimo oko 330.000 gostiju dnevno, a s oko pet milijuna noćenja ostvarenih dosad u lipnju, premašili smo lanjski lipanj za čak 77 posto", kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić za Večernji list.