na bojišnici

Kremlj: Privest će se pravdi odgovorni za pogubljenja ruskih zarobljenika u Ukrajini

21.11.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Kremlj je naveo u ponedjeljak da će privesti pravdi odgovorne za navodna pogubljenja ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što može kako bi skrenuo pozornost na "ratni zločin"

Rusija je prošlog tjedna optužila ukrajinske vojnike za pogubljenje više od 10 ruskih ratnih zarobljenika, navodeći kao dokaz video koji je kružio ruskim društvenim mrežama.

"Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinitelje ovog zločina. Oni moraju biti pronađeni i kažnjeni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Potpredsjednik ukrajinske vlade za europske integracije rekao je da će Kijev istražiti video, ali da je "vrlo malo vjerojatno" da pokazuje ono što Moskva tvrdi, piše Associated Press.

Glasnogovornik UN-ova ureda za ljudska prava rekao je Reutersu da pregledava snimku i pozvao na hitnu i potpunu istragu optužbi.

Kremlj traži globalnu reakciju zbog granatiranja nuklearke Zaporižja

Kremlj je naveo da je zabrinut zbog, kako tvrdi, opetovanog ukrajinskog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja. Pozvao je globalne sile da osiguraju da Kijev prestane napadati najveću europsku nuklearnu elektranu.

U nedjelju je granatirana ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja pod ruskom kontrolom, što je izazvalo osudu nuklearnog nadzornog tijela UN-a koje je upozorilo da takvi napadi riskiraju veliku katastrofu.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Pozivamo sve zemlje svijeta da iskoriste svoj utjecaj kako bi ukrajinske oružane snage prestale to činiti", rekao je Peskov.

Ukrajina pak optužuje Rusiju za granatiranje elektrane. Reuters nije mogao neovisno potvrditi koja je strana odgovorna.

Ne razgovara se o novoj mobilizaciji

Kremlj je naveo da se ne raspravlja o drugom krugu mobilizacije ruskih vojnika za borbu u Ukrajini.

Rusija je pozvala više od 300.000 rezervista da podrže "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u kontroverznoj mobilizaciji u rujnu.

Taj je potez natjerao stotine tisuća Rusa da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli novačenje i izazvao najveće prosvjede protiv Kremlja diljem zemlje od slanja ruskih vojnika u Ukrajinu u veljači.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je okončao mobilizaciju krajem listopada, ali nije opozvao službeni dekret koji mu daje pravnu osnovu da pokrene novu mobilizaciju.

"Ne mogu govoriti u ime ministarstva obrane, ali o tome se ne raspravlja u Kremlju", rekao je Peskov na upit novinara planira li se novi krug mobilizacije.