tenzije

Kremlj: Pregovori sa SAD-om i NATO-om zasad neuspješni

13.01.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak opisao "neuspješnima" dosadašnje pregovore Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a i naveo da ima neslaganja u temeljnim pitanjima

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva "izrazito negativno" gleda na zakon o sankcijama Rusiji koji su predstavili američki demokratski senatori i da se to doima kao pokušaj pritiska na Moskvu.

Peskov je rekao da su dva kruga pregovora Rusije i Zapada ovog tjedna dovela do "pozitivnih nijansi", ali Moskva traži konkretne rezultate, ne nijanse.

Razgovori, koji su se u četvrtak preselili u Beč na sastanak Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, usmjereni su na niz sigurnosnih zahtjeva koje je Moskva postavila Zapadu.

Predloženi zakon o sankcijama, koji ima podršku Bijele kuće, ciljao bi na najviše ruske vladine i vojne dužnosnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina te ključne bankarske institucije ako Moskva napadne Ukrajinu.

Peskov je rekao da bi uvođenje sankcija Putinu bilo jednako prekidu odnosa Moskve i Washingtona.

"Na pojavu takvih dokumenata i izjava gledamo izrazito negativno dok se u pozadini odvijaju pregovori, iako neuspješni", rekao je Peskov novinarima.

Predložene mjere "ne doprinose konstruktivnoj atmosferi u ovim pregovorima", dodao je.

Rusija je zabrinula Kijev i Zapad gomilanjem vojnika i opreme blizu Ukrajine i strahuje se da priprema napad. Moskva to poriče i tvrdi da ima pravo raspoređivati snage na svom teritoriju kako god želi.

Moskva traži sigurnosna jamstva od Zapada, uključujući obvezujuće obećanje NATO-a da neće primiti bivšu sovjetsku republiku Ukrajinu u taj vojni savez i da će povući snage iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe koje su se pridružile NATO-u nakon Hladnog rata.

SAD je odbacio te zahtjeve kao neprihvatljive, ali Washington i NATO rekli su da su voljni razgovarati s Rusijom o kontroli naoružanja, raspoređivanju projektila i mjerama za izgradnju povjerenja.