oštećen u potresu

Kreće rušenje dimnjaka KBC-a Sestre milosrdnice, evo kako će se voziti u tom dijelu Zagreba

19.01.2024 u 08:35

Bionic
Reading

KBC Sestre milosrdnice započinje s radovima uklanjanja bolničkog dimnjaka visine 56 metara te zidane ograde bolnice između Vinogradske ceste i Durstove ulice, a u sklopu projekta obnove od potresa započetog početkom 2023. godine

Početak radova na uklanjanju dimnjaka planira se od 24. siječnja 2024. s rokom trajanja do 50 radnih dana, priopćili su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Navedeni objekti znatno su oštećeni u potresima u 2020. godini.

Dimnjak ne zadovoljava današnje seizmičke propise, nije pogodan za konstrukcijsku obnovu te nije u upotrebi već dug niz godina.

Uklanjanje dimnjaka uklonit će i moguću prijetnju u slučaju novih potresa svim okolnim sadržajima bolnice, javnim prometnicama te ostalim objektima u krugu od 56 metara, objašnjavaju iz ovog KBC-a.

Rušenje dimnjaka obavljat će se ručno, upotrebom malih strojnih alata, odnosno bez upotrebe eksploziva. Odabrana metoda rušenja odgovara uvjetima i ograničenjima proizašlim iz trenutnog stanja objekta i same lokacije. Privremeno gradilište bit će označeno odgovarajućim oznakama, sukladno dinamici izvođenja radova. Gradilišna ograda završavat će uz kolnik Ulice Franje Dursta.

Zidana ograda bolnice između Vinogradske ceste i Durstove ulice nagnuta je prema Vinogradskoj cesti i predstavlja moguću prijetnju za sve prolaznike. Rušenje zidne ograde obavljat će se strojno na način da se svaki segment pojedinačno kontrolirano uruši u smjeru Durstove ulice. Radovi rušenja obavljat će se u zadnjoj fazi gore navedenih radova, a u tom periodu bit će na snazi privremena regulacija prometa u Ulici Franje Dursta.